Hledáte tip na výborný dip a skvělou pomazánku v jednom? Zkuste guacamole. Oblíbený avokádový dip se skvěle hodí k masu, čerstvé zelenině, k tortillám nebo tortillovým chipsům. Tato mexická národní dobrota to dotáhla tak daleko, že má i svůj mezinárodní den. Vynikající guacamole připravíte do deseti minut a určitě se k němu budete rádi vracet. Skvěle se hodí také ke grilovanému masu. Tak si ho pojďte společně s námi udělat.
Guacamole bylo tradičním jídlem Aztéků. V aztéčtině se mu říkalo ahuacamolli, což v překladu znamená avokádový dip. Současné označení guacamole vzniklo během 16. století, kdy aztéckou říši v Mexiku dobyli Španělé.
Autorem vůbec prvního receptu na guacamole je britský mořeplavec William Dampier. Byl uvedený v jeho knize „Nová cesta kolem světa“ z roku 1697, ve které zmiňuje avokádovou kaši s cukrem a limetkovou šťávou.
Guacamole je dodnes národním jídlem Mexika. Mexičané dokonce mají i Mezinárodní den guacamole, který se slaví 16. září. Najdete ho jako předkrm na jídelních lístcích všech mexických restaurací. Oblíbený avokádový dip je také důležitou součástí populární Tex-Mex kuchyně, kombinující mexická jídla s texaskou kuchyní. Bez guacamole si nejde představit burrito, nachos nebo tacos. Oblíbené je také v kombinaci s tortilla chipsy.
Tortilly s kuřecím masem si v kuchyni oblíbíte. Jsou totiž velmi snadné na přípravu, skvěle chutnají a máte je hotové za chvilku, hodí se tedy jako rychlý oběd nebo večeře.
Tacos je tradiční mexické jídlo podávané v tortille. Použít můžete jakékoli grilované, vařené nebo dušené maso a doplnit je zeleninou a nejrůznějšími přílohami, jako jsou salsa, guacamole, ostré omáčky nebo limetka. V tomto receptu tacos budeme podávat s hovězím flank steakem a pikantní paprikovou salsou v kukuřičné tortille.
Zdroje: Kupi, Britannica