Máte rádi čokoládu? Co takhle z ní udělat moučník? Určitě už tušíte, že mluvíme o vynikajícím čokoládovém brownies. Tahle dobrota z Ameriky je oblíbená na celém světe. Kdo by taky odolal hříšně dobré chuti čokolády? Brownies je snadný a rychlý moučník, který zvládnete připravit levou zadní. Upečte si ho podle našeho receptu, máme ho vyzkoušený. Tak jdeme na to!
O původu brownies nemůžeme vůbec pochybovat. Tahle dobrota s chutí čokolády pochází z Ameriky, kde se objevila v 19. století. Je zajímavé, že původní recept vůbec čokoládu neobsahoval, do dezertu se přidávala melasa. I výsledná podoba brownies byla trochu jiná – připomínala spíše sušenky.
Fazolové brownies jsou zdravější alternativou této oblíbené čokoládové dobroty. Právě díky obsaženým fazolím jsou brownies nádherně vláčné a plné bílkovin, přitom si zachovávají úžasnou čokoládovou chuť.
Nevíte, co s přezrálými banány? Dejte je do brownies! Máme pro vás naprosto vynikající recept na banánové brownies, do kterého se zamilujete. Doporučujeme použít alespoň 70% čokoládu, ať to má ten správný říz. Příprava banánového brownies je jednoduchá a zvládne ji každý. Tahle dobrota se vám na stole dlouho neohřeje, tak klidně udělejte hned dvojitou dávku!
Sušenky ovšem byly tak populární, že byly různě vylepšovány a vzniklo i několik variant. Recept na první brownies, jak ho známe dnes, je z roku 1896. Najdeme ho v kuchařce od Fannie Merritt Farmerové. Další recepty se začaly objevovat hned vzápětí. Dnes najdeme po celém světe spoustu receptů a variant na brownies. Můžete si ho připravit třeba i z fazolí a banánů.
Ještě než k nám brownies proniklo z Ameriky, objevil se v Domácí kuchařce od Magdaleny Rettigové z roku 1826 recept na „českou verzi“ oblíbené čokoládové pochoutky. Recept měl název „nákyp čokoládový“ a kromě čokolády se do něj dával tvaroh, 10 žloutků, cukr a máslo. Vše stačilo smíchat dohromady, přidat citronovou kůru, sníh z 5 bílků a těsto bylo hotové. Upečený moučník se na závěr posypal moučkovým cukrem.
Tahle čokoládová roláda je tak dobrá, že vám ji budou závidět i někteří profesionální cukráři. A samozřejmě si na ní pochutná celá rodina.
Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.
Z uvedeného receptu budete mít 15 porcí.
Zdroj: Kupi, Domácí kuchařka od Marie Dobromily Rettigové, US History Scene