Tiramisu patří mezi oblíbené dezerty. Na jeho přípravě není nic složitého a chutná naprosto fantasticky. Patří do něj mascarpone, vejce a šlehačka. U nás v Čechách jsme si vytvořili i trochu light verzi, kdy do něj místo mascarpone dáváme pomazánkové máslo. To ale není případ našeho receptu na pravé italské tiramisu. Budete ho mít připravené za pár minut, ale ochutnáte ho až za pár hodin – tiramisu se totiž musí pořádně vychladit. Tak jdeme na to!
Nikdo nepochybuje o tom, že oblíbený dezert tiramisu pochází z Itálie. Název dezertu je odvozen ze severoitalského benátského dialektu, kde se používá výraz „tireme sù“, což v překladu znamená rozvesel mě nebo povzbuď mě. Ze severní Itálie také pochází pravděpodobný předchůdce oblíbeného dezertu, tzv. sbatudin, který tvoří našlehané žloutky s cukrem, servírované na piškotech.
Vznik tiramisu si nárokuje severoitalské Treviso. Podle ústní tradice byl dezert nejdříve podávaný ve zdejším nevěstinci jako afrodiziakum. Podle další verze vzniklo tiramisu v Sieně ve střední Itálii, kde ho připravovali kuchaři pro sienského vévodu.
Nicméně nejpravděpodobnější je varianta, že tiramisu pochází až z 2. poloviny 20. století. Za otce tiramisu je považovaný restauratér Ado Campeol, v jehož restauraci byl dezert v 70. letech poprvé zařazen do stálého menu. Svůj podíl na tom má i Campeolův šéfkuchař Roberto Linguanotto, který omylem při výrobě zmrzliny objevil vynikající chuť mascarpone s vejci a cukrem. K tomu pak dvojice přidala piškoty namočené v kávě a oblíbený dezert byl hotový.
Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.
Máte rádi tvarohové dezerty? V tom případě vyzkoušejte náš recept na tvarohové řezy s názvem Slzy anděla. Dezert díky vysráženým krystalkům karamelu vypadá naprosto kouzelně a navíc i skvěle chutná. Příprava vám zabere více času, ale není nijak složitá. Zaručujeme, že se po nich jen zapráší.
Zdroj: Encyklopedie Britannica, Tasting table, Kupi