Chcete tip na víkendové sladké pečení? Vyzkoušejte vynikající křehké taštičky s ovocnou náplní. Je to rychlý a skvělý moučník ke kávě, po kterém se u vás doma jenom zapráší. Vsadili jsme na jistotu a máme pro vás recept na ovocné taštičky podle cukrářského mistra Josefa Maršálka. Tak pojďme na to!
Jak správně připravit křehké těsto?
Ovocné taštičky připravuje Josef Maršálek z křehkého těsta. Jak ho ale správně připravit, aby bylo na řezu nadýchané a vrstevnaté?
- Platí, že na křehká těsta se používají studené ingredience.
- Máslo musí být vychlazené! Pokud použijete máslo pokojové teploty, těsto bude mastné, lepivé a při pečení se může zdeformovat.
- Máslo nejdřív zpracujte s moukou na drobenku, přičemž v by v ní měly zůstat kousky másla, velké jako hrášek. Důkladné zapracování másla do těsta je v tomto případě na škodu. Pokud v něm budete mít malé kousky tuku, při pečení se rozpustí a v těstě po něm zůstanou vzduchové kapsy, které zajistí křehké, vrstevnaté těsto.
Buchtičky s krémem
Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.
Buchtičky s krémem
Honzovy buchty
Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.
Honzovy buchty
- Pozor na spaření těsta – za to může lepek v mouce. Pokud budete těsto s tukem dlouho zpracovávat, navíc rukama, začne lepek s tukem rychle reagovat a výsledkem bude tuhé, nekřupavé těsto.
- Pokud dáváte do těsta vodu nebo jinou tekutinu, přidejte ji až na závěr. Platí, že musí být studená.
- Křehké těsto dlouho nezpracovávejte – jak již je uvedeno výše, kousky másla v něm nejsou na škodu. A čím déle se budete s těstem mazlit, tím více hrozí spaření těsta.
- Těsto si musí odpočinout v lednici – bude stačit 20 minut.
olgaman / Shutterstock.com
Ovocné taštičky – recept
Ingredience:
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 160 g másla
- 160 g zakysané smetany
- 2 g soli
Náplň:
- 350 g lesního ovoce
- 60 g cukru krupice
- 35 g kukuřičného škrobu
- 40 g másla
- 140 g vody
- 35 g citronové šťávy
- vejce na potření taštiček
- anýz na posypání
Postup:
- Odvažte mouku, přidejte k ní vychlazené máslo a udělejte sypkou drobenku. Poté přidejte do směsi kysanou smetanu a vypracujte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a dejte na minimálně 20 minut do lednice.
- Připravte si náplň. Do hrnce dejte lesní ovoce, máslo, vodu, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1–2 minuty a promíchávejte, ať se vám ve směsi neudělají hrudky. Hotovou náplň dejte do misky, hned přikryjte folií, aby se neudělal škraloup, a dejte vychladit do lednice.
- Vál lehce posypejte moukou, těsto trochu obalte v této mouce a vyválejte ho na obdélník o velikosti 30x40 cm. Rádýlkem ho nakrájejte na 12 čtverců.
- Rozšlehejte vejce a potřete s ním polovinu okrajů každého čtverce – je to důležité, aby se okraje čtverců hezky spojily a náplň při pečení nevytekla. Náplň dejte do cukrářského sáčku a naneste ji na každý čtverec.
- Potom těsto přes náplň překlopte a vytvarujte taštičky. Okraje pevně spojte, můžete je i zmáčknout vidličkou. Hotové taštičky potřete vejcem a posypte anýzem. Na závěr každou taštičku dvakrát propíchněte vidličkou, aby z nich při pečení mohla odcházet pára.
- Pečte v troubě, předehřáté na 180 °C, 15–20 minut dozlatova. Upečené taštičky posypte moučkovým cukrem.
Zdroje: Kuchařka pro dceru, Top recepty