Rajskou omáčku máme snad všichni spojenou s dětstvím. V každé rodině se může připravovat trochu jinak. Dáváme si ji s knedlíkem, s těstovinami, nesmí chybět k plněným paprikovým luskům nebo k hovězímu masu. My si ji tentokrát připravili podle receptu od šéfkuchaře Přemka Forejta. A musíme říct, že je to naprostá pecka. Tak si ji pojďte taky uvařit!
Rajská omáčka se v Evropě objevila v 16. století, kdy průzkumníci přivezli z Ameriky rajčata. Nejstarší zmínky o ní pochází z jižní Itálie a Sicílie. S rajskou omáčkou se poprvé setkáváme v italské kuchařce „Lo Scalco alla Moderna“ z roku 1692. Omáčce se říkalo „marinara“ (v překladu „po námořnicku“), protože byla oblíbeným jídlem italských námořníků během výprav na moři.
Omáčka z „rajských jablek“ se i podle starých kuchařek podávala nejčastěji k hovězímu masu. Jako koření používaly hospodyně nejčastěji nové koření, pepř, bobkový list a nechyběla ani citronová kůra.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.
Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.
Například Magdalena Dobromila Rettigová uvádí ve své Domácí kuchařce, rok vydání 1868, následující recept:
„Dej na rendlíček kousek másla, čtyry velké rajské jablíčka, kousek rozkrájené cibule, několik zrnek pepře a nového koření, a nech to dusit, pak to hodně rozmačkej, nalej na to žejdlík hovězí polívky a proceď to do hrnečku, přidej k tomu trochu octa a trochu vína, zapraž to bledou jíškou, dej do toho kousek cukru, trochu sekané citronové kůry a nech to ještě povařit.“
Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.
Šípková omáčka byla našimi babičkami považována za vrchol kulinářského umění, ovšem v dnešní době ji vaří už jen málokdo. Přitom je velmi zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti. Příprava je malinko náročnější, ale podle našeho receptu ji hravě zvládnete.
Zdroj: Kupi.cz, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové