Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. To je prostě klasika. Tak si je pojďte uvařit tak, jak je dělá Zdeněk Pohlreich.
Hovězí líčka byla dříve opomíjeným kusem masa. Jelikož jde o žvýkací sval, jsou tak dost šlachovitá. V současnosti ale získávají líčka opět na popularitě. Po uvaření jsou krásně šťavnatá, jemná a skvěle se hodí třeba na sváteční oběd.
Nejideálnějším způsobem pro přípravu hovězích líček je pomalé vaření, ať už dušení nebo dlouhé pečení při nízké teplotě. Líčka se nejčastěji připravují na víně nebo na pivě. Nesmí chybět ani kořenová zelenina.
A jaké je základní pravidlo pro přípravu líček? Nic neuspěchat! Hovězí líčka potřebují svůj čas, a aby byla krásně měkká, vaří se klidně i více než 3 hodiny. Tak na to pamatujte. Jen tak budete s výsledkem spokojení.
Hledáte lehkou variantu oběda, který zasytí? Zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem a lehkým salátkem. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace.
Consommé z hovězí oháňky je extra silný (dvojitý) vývar, který je králem všech vývarů. Klasický vývar z kostí je ještě navíc obohacený masem z oháňky a zeleninou. Příprava trvá dlouhé hodiny a consommé se tak řadí k typickým, pomalým, zimním pokrmům, na které se opravdu vyplatí počkat.
Zdroje: ireceptar.cz, gourmettraveller.com.au