Jehněčí maso dnes příliš často nevaříme. Důvodem může být chuť i zápach masa. Ovšem v případě mladých jehňat není důvod k obavám. Maso je jemné, chuťově příjemné a nemají s ním problém ani děti. Protože jehněčí většina z nás pravidelně nedělá, vybrali jsme pro vás recept od Zdeňka Pohlreicha, který jehněčí kolínko připravuje ve své restauraci dnes a denně. Tak jdeme na to!
Jde o dietní maso, které má výborné nutriční hodnoty. Obsahuje více bílkovin než kuřecí maso a díky nižšímu obsahu tuku je lehce stravitelné. Kromě toho najdete v jehněčím také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, zinek a fosfor. Díky obsahu těchto látek vám tento druh masa může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a také regulovat hladinu cholesterolu.
O tom, že je jehněčí maso zdravé, věděly už naše prababičky. Ve starých kuchařkách na něj najdeme nejrůznější recepty. Nechybí v nich většinou ani krátká charakteristika konkrétního druhu masa.
Například ve Zdravotní kuchařce z roku 1896 se o jehněčím píše, že nejlepší maso je z 6 měsíců starého jehněte. Konzumace mladších jehňat se nedoporučovala, prý mohla způsobit průjem. Autor kuchařky dále uvádí, že toto maso je stravitelné i pro nejslabší žaludky a nejjemnější pečínku získáte z jehněčího zadku, pokud ho před pečením pokapete šťávou ze 2 citronů.
Vepřové výpečky se špenátem musíte vyzkoušet. Toto oblíbené české jídlo, nejčastěji podávané s chlupatými nebo bramborovými knedlíky, dokonale zasytí a potěší vaše chuťové buňky.
Připravte si jehněčí kýtu na česneku s rozmarýnem, je to jednodušší, než byste čekali! Stačí jen maso důkladně prošpikovat a pak pomalu péct. Velkým pomocníkem zde bude také vpichovací teploměr, který vám přesně pohlídá teplotu masa během pečení. A kdy jindy si dopřát tuto nevšední delikatesu, než právě na Velikonoce?
Zdroj: WebMD, Lidovky, Zdravotní kuchařka z roku 1896