Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

Butter chicken v pánvičce na dřevěném stole Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Indická kuchyně je hodně oblíbená a nabízí spoustu jídel z kuřecího masa, často s různými omáčkami. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě je indické máslové kuře, neboli butter chicken. To vzniklo tak trochu náhodou, když indický šéfkuchař potřeboval spotřebovat zbytky tandoori kuřete. Pojďte si s námi uvařit butter chicken podle receptu slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho!

Přečtěte si také

Jaký hořčík koupit, aby byl opravdu účinný? Jednotlivé druhy se liší víc, než tušíte
Jaký hořčík koupit, aby byl opravdu účinný? Jednotlivé druhy se liší víc, než tušíte

Kdo vymyslel butter chicken?

O původ receptu se přou v Indii 2 rodiny. Celý spor se před 2 měsíci dostal dokonce k soudu v indickém Dillí. Jak to tedy je? Recept údajně vymyslel v roce 1930 Kundan Lal Gujral, který chtěl nějak využít zbytky kuřete tandoori. Přidal k němu rajčatovou omáčku, hodně másla a smetanu. A recept na lahodné kuře s máslovou omáčkou byl na světě.

Ovšem údajně byl u zrození tohoto receptu ještě Kundan Lal Jaggi, který s Kundanem Lal Gujralem pracoval v restauraci v Dillí. Proto si potomci obou šéfkuchařů nárokují prvenství a celá záležitost je nyní v rukou indického soudu.

Indická polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Indická polévka

Indická polévka z červené čočky je chutná a zdravá. Vychutnejte si ji v receptu, který vás zanese do míst, co voní směsí koření.

Indická polévka
Pečený indický květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečený indický květák

Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Pečený indický květák

Butter chicken podle Gordona Ramsayho – recept

Ingredience:

Naložení masa:

  • 800 g vykostěného kuřete bez kůže
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 75 ml bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička rozdrceného římského kmínu
  • 1–2 lžíce oleje
Vikash Kumar Rai / Shutterstock.com

Omáčka:

  • 1,5 lžíce ghí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lusk kardamonu
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička chilli prášku
  • 275 ml loupaných rajčat
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 40 g másla
  • 100 ml smetany

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky velké cca 3–4 cm. Dejte je do mísy a přidejte k nim 2 prolisované stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli a citronovou šťávu. Zamíchejte, přikryjte mísu potravinovou folií a dejte na 30 minut do lednice.
  2. Mezitím smíchejte bílý jogurt s kořením garam masala, kurkumou a římským kmínem. Připravenou směs nalijte na kuřecí maso a pečlivě promíchejte. Přikryjte potravinou folií a dejte na 3–4 hodiny do lednice. Maso můžete nechat odležet i přes noc.
  3. Rozpalte si pánev se 2 lžícemi oleje a orestujte na ní kuřecí maso, dokud nezměkne.
  4. V další pánvi rozehřejte ghí a přidejte k němu 2 prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Restujte cca 1 minutu a potom přidejte lusk kardamonu s rozdrcenými semínky, hřebíček, koriandr, koření garam masala, kurkumu a chilli.
  5. Koření v pánvi dobře promíchejte a restujte 1–2 minuty, dokud se nerozvoní. Poté přidejte loupaná rajčata, citronovou šťávu a vařte několik minut. Potom přidejte orestované kuřecí maso a dobře promíchejte.
  6. Na závěr přidejte máslo a smetanu ke šlehání. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. V případě potřeby omáčku dochuťte. Podávejte s rýží.

Zdroj: Kupi, Reuters