Žijeme v uspěchaném světě, kde se čas na jídlo stal spíše nutností než potěšením. Snídáme v letu, svačíme v poklusu, oběd v práci zhltneme za pět minut a u večeře řešíme spoustu dalších úkolů. Výsledkem bývají nejenom zažívací potíže, ale i pěkných pár kilo navíc. Co s tím?
Pokud se přibližně 20 až 30 minut po jídle cítíte stále velmi sytí a trápí vás nadýmání či plynatost, rozhodně jste jídlo zhltli rychle. Dalším signálem může být trvající hlad, a to i přesto, že jste toho snědli hodně. Nepříjemným projevem rovněž bývá velká únava. Řada lidí si navíc ani pořádně neuvědomuje, co všechno a v jakém množství během dne snědla.
Existuje řada studií, které se zabývají pomalým stravováním a jeho vlivem na zdravotní benefity i hmotnost člověka. Ukazuje se, že tento způsob konzumace jídla pozitivně ovlivňuje fyzickou i duševní pohodu. Zásadním plus je lepší trávení. Jde o to, že když jíte pomaleji, tělo lépe tráví a absorbuje živiny z konzumovaného jídla. Navíc se tak vyhnete zažívacím potížím a nadýmání.
Pomalé stravování dává vašemu tělu šanci rozpoznat, kdy je syté, což může zabránit přejídání a podpořit zdravé řízení hmotnosti. Víte, že mozku trvá přibližně 20 až 30 minut od chvíle, kdy začnete jíst, než vyšle signál, že jste sytí? To je i důvod, proč byste měli jídlu věnovat více pozornosti. Jestli jíte zdravě, cvičíte a přesto nehubnete, nejspíš jste právě odhalili příčinu nadbytečných kil.
Než si osvojíte pomalejší tempo stravování, bude to chtít trochu cviku. Zejména, pokud jste zvyklí při jídle spěchat. Vyzkoušejte několik tipů, které vám pomohou překonat „hltání“ a naučí vás vychutnat si každé sousto:
Chcete shodit nějaké to kilo nebo posílit imunitu? Připravte si silnou zeleninovou tzv. tukožroutskou polévku. Vydrží vám na týden a je to vitamínová bomba.
Stále vám nejde při jídle zpomalit? Zkuste nastavit kuchyňskou minutku na dvacet minut a při jídle sledujte ubíhající čas. Tak snadno odhadnete, zda jíte opravdu rychle nebo se držíte ve správném tempu.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov