Internet je plný protichůdných informací o sóje. Jedni tvrdí, že je škodlivá a nebezpečná, jiní ji doporučují jako lék. Jak je to doopravdy? Není to tak snadné! Přesvědčte se sami.
Sója je asijská rostlina, která se k nám dostala relativně nedávno. Může dorůst až dvou metrů a její lístky vypadají jako fazolové lusky. Pěstuje se v různých koutech světa, ale protože má ráda teplo a vlhko, je její výskyt omezený, a to především u nás.
Rostlinná strava je zdravá, protože se snadno tráví a obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxidantů. V některých případech v ní najdete i bílkoviny, vlákninu a další prvky. Ale stejně jako jinde, čeho je moc, toho je příliš.
Na vysvětlenou dva konkrétní příklady:
Rostlinné produkty jsou zdravé, ale musíte respektovat jejich vlastnosti vůči vašemu organismu. A to platí i o sóje.
Sója nabízí celou škálu pozitivních účinků, které se hodí znát. Třeba může pomoci právě vám!
Stejně jako u jiných zdravých potravin, i sója má jistá omezení. Existuje několik skupin osob, které by se této rostlince měly vyhnout:
Lidé se zvýšenou funkcí štítné žlázy se nemusí konzumace bát a stejně tak i ti, jejichž žláza je v pořádku. Ta si s krátkodobým výkyvem hormonů hravě poradí, aniž by ji to omezovalo ve správné činnosti.
Pokud jsou sójové výrobky vaším hlavním prvkem stravy, můžete mít potíže s úbytkem červených krvinek. U žen je toto riziko vyšší z důvodu menstruace. Nechcete si sóju odpustit? Nemusíte! Pořiďte si potravinový doplněk železa, který červené krvinky doplní, nebo si častěji dopřejte špenát.
Sója luštinatá kvete ve třech různých barvách. Odstín květů se pohybuje od bílé přes růžovou až k modrofialové.