Myslíte si, že máte cukr pod kontrolou? Možná vás překvapí, kolik skrytého cukru se ukrývá v potravinách, které považujete za zdravé a dietní. I když se snažíte omezit sladkosti, některé běžné potraviny vás mohou nečekaně nachytat. Podívejte se, které z nich vás mohou překvapit a proč byste si na ně měli dávat pozor!
Doporučená denní dávka cukru se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pohybuje kolem 50 g pro dospělého člověka. Toto množství odpovídá asi 10 kostkám cukru (s obvyklou hmotností 5 g v jedné). Aniž bychom si to uvědomovali, během dne toto množství často překročíme už během snídaně. Nemusíme přitom sáhnout ani po čokoládě, sladkém pečivu, zákusku, slazené limonádě nebo energeťáku. Stejné množství cukru se totiž ukrývá i v potravinách, které se naoko tváří jako dietní a zdravé.
Patří mezi ně například různé instantní kaše, müsli, snídaňové cereálie, granola, cereální nebo proteinové tyčinky, sportovní a vitamínové vody, dětské sušenky a svačinky, ledové kávy apod. Většina lidí tuší, že nějaký cukr obsahují, reálné hodnoty je ale obvykle překvapí. A pak je tu skupina potravin, u kterých vysoký obsah cukru rozhodně nečekáme a na které bychom si měli dávat obzvlášť pozor. Jaké to jsou?
Rajčatové výrobky patří z hlediska skrytých cukrů k jedněm z nejhorších. To, co se na první pohled tváří jako trocha tekuté zeleniny, která jídlům přidá jen pár kalorií, je ve skutečnosti pěkně zrádnou sladkou bombou.
Tak například v jedné lžíci (cca 20 g) kečupu běžných značek na trhu, jako je Hellmann's, Heinz, Otma, Kania a dalších, najdete obvykle kolem 4 až 5 g cukru. A pozor, u mnohých ostrých variant se toto množství ještě zvyšuje. Podobně je na tom všeobecně i rajský protlak, který v podobném množství obsahuje 3 až 4 g cukru. Tedy zhruba kostku na každou lžičku.
Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.
Etikety a výživové hodnoty se vyplatí kontrolovat i u různých dalších studených omáček a dochucovadel, jako jsou tatarky, dresinky, zálivky, hořčice, BBQ omáčky apod.
A co takové rajské polévky ze sáčku? V některých najdeme i více než 10 g cukru na jednu porci, tedy 250 ml. To znamená, že pokud si uvaříte obsah celého jednoho velkého sáčku, sníte v takové relativně vodové polévce stejné množství cukru, jaké má například jeden velký karamelový větrník.
Ovoce do zdravého jídelníčku rozhodně patří, problémem je ale jeho forma. Stejně jako mnoho lidí mylně považuje sušené ovoce, které se velmi často navíc ještě přislazuje, za zdravé a má pocit, že jej mohou snít libovolné množství, jsou rizikové i různé 100% ovocné šťávy.
Když totiž jíme čerstvé ovoce, zvládneme zkonzumovat jen pár kousků. Nejen kvůli pevné konzistenci, ale také díky vláknině, která je obsažená především v dužině a slupce. U vylisované šťávy pak pijeme především cukry. A to v mnohonásobném množství.
Ovocné šťávy (ať už jde o pomerančové, ananasové, jablečné nebo třeba řepo-jablečné apod.) obvykle obsahují kolem 7 až 10 g cukru na 100 ml. Nyní si toto množství vynásobte pěti nebo deseti, podle toho, zda vypijete půllitrové nebo litrové balení. A jste až na dvojnásobku doporučeného denního příjmu cukru. Jen za lahev šťávy.
Pro hubnoucí jídelníček je výhodou nižší obsah tuku. Protože ten je ale nositelem chuti, velmi často se jeho absence v takových produktech kompenzuje (zbytečně) vyšším obsahem soli nebo cukru. To znamená, že z hlediska sladkého jsou na tom light ochucená mléka, tvarohy nebo jogurty úplně stejně jako klasické tučné varianty a obvykle obsahují kolem 11 až 13 g cukru na 100 g.
Kupujete si ke svačině nebo k obědu kelímek či skleničku míchaného zelného salátu se zálivkou a máte pocit, že jste udělali něco pro své zdraví? V tomto případě je pravdou spíše opak. Právě zálivky jsou plné cukru. Na 100 g výrobku ho obsahují i 5 až 10 g. S jedním menším kelímkem zelného salátu o hmotnosti 350 g pak do sebe můžete dostat až 7 kostek cukru, zvláště pokud vypijete i zálivku.
A proč není vysoké množství cukru v chuti tolik poznat? Takové saláty se totiž dochucují také velkou dávkou kyselého octa a soli, které chutě vybalancují.
Zatímco u ovocných kompotů nás obsah cukru asi nepřekvapí, v nakládané zelenině nebo nakládaných luštěninách bychom ho nečekali. Problém je potom podobný jako u balených salátů se zálivkou. Cukr se přidává do nálevu spolu se solí nebo kyselou složkou pro vytvoření intenzivní chuti. Objevit se může ve fazolích v plechovce (zvláště pozor na ty v rajčatové šťávě, viz výše), v kukuřici, slazeném zelí i v různých zeleninových směsích.
Až tedy půjdete příště do obchodu a budete potraviny vybírat i podle obsahu cukru, zkuste si množství, uvedené ve výživové tabulce, přepočítávat na kostky cukru. A nezapomeňte hodnoty pro referenční gramáž (100 g) vynásobit hmotností daného výrobku.
Zdroj: Kupi, WebMD, Healthline