Většina lidí nemá o jeho existenci tušení, dokud se jim od někoho známého nedostane kvásku s instrukcemi. Právě v tom totiž spočívá kouzlo této „putovní“ sladké buchty. Peče se po dobu sedmi dnů (každý den se do těsta přidávají jiné ingredience), a to hned v několika dávkách. Jednu si necháte a zbylé pošlete do světa k dalším lidem. A takto se vatikánský chléb donekonečna předává. Jak se vlastně připravuje, co všechno do něho patří a jaké tradice se k němu vážou?
Kvůli fermentovanému těstu připravenému z kvásku se mu říká vatikánský chléb, ve skutečnosti se však jedná spíše o sladkou buchtu plnou ovoce a ořechů, která vám krásně provoní kuchyni. To nejzajímavější na ní ale je, že se po dlouhé roky předává mezi lidmi jako stále fermentující kvásek, ze kterého se moučník teprve tvoří. Kde tato tradice přesně vznikla, nikdo neví.
O vatikánském chlebu se říká, že přináší jeho pekaři i celé rodině štěstí. Respektive jakmile si vás najde (tedy někdo vám rozpracované těsto s instrukcemi předá), měli byste v životě očekávat radostnou změnu. Výjimečnost tohoto pokrmu spočívá i v tom, že by ji každý člověk měl péct pouze jednou za život. Vychutnávat si ho ale může vícekrát.
Ačkoliv je příprava velmi snadná, vyžaduje o něco více času. Konkrétně celých 7 dní. K fermentovanému kvásku, který dostanete nebo založíte, se každý den přimíchává jiná ingredience. Vznikající těsto je důležité ponechat po celou dobu přikryté utěrkou při pokojové teplotě na lince, tedy nedávat ho do lednice. Kvásku také neprospívají kovové předměty, proto zvolte skleněnou, plastovou či dřevěnou mísu, stejně tak vařečku nebo lžíci pro míchání.
Důležité je rovněž myslet na to, že těsto vlastně připravujete ve čtyřech dávkách, z nichž si jednu ponecháte, upečete a sníte. A zbylé jako fermentovaný „polotovar“ podarujete svým blízkým a známým, kteří jej opět dotvoří a předají dál.
Banánový chlebíček 🍌 si připravte, pokud vám doma zbyly přezrálé banány. Stačí vám 10 minut času a během chvilky máte chlebíček z banánů neboli banana bread hotový.
Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.
Jako základ použijte kvásek, který vám někdo daroval, nebo si ho připravte od začátku: smíchejte 1 lžíci kvásku, 150 g cukru, 150 g mouky a 150 ml vlažného mléka a nechte v teple odpočívat do druhého dne. Poté postupujte následovně:
Svůj díl těsta i hotový koláč si pak můžete dochutit a dozdobit podle vlastních preferencí. Někdo přidává navíc ještě sušené brusinky, kustovnici a jiné sušené druhy ovoce (borůvky, rybíz, ananas, papáju apod.), jiný zase hotovou buchtu polévá čokoládou, karamelovou polevou, zdobí strouhaným kokosem nebo porcí ořechů navíc.
Zkrátka, vymazlete si svůj vatikánský chléb tak, aby vám a vaší rodině hlavně chutnal a vykouzlil vám doma voňavou chvilku pohody. Koneckonců i to je tím štěstím, které vám má toto sladké pečivo přinést.
Zdroj: Kitchenette, Kupi.cz