Připravte si tradiční dezert z období Rakouska-Uherska, který je známý jako kremeš nebo také kremšnit. Tento lahodný a snadno připravitelný dezert si získal oblibu po celé Evropě. Potřebujete pouze listové těsto a vanilkový krém, ale můžete ho ozvláštnit i šlehačkou. Pochutnáte si tak, že se budete olizovat až za ušima. Pusťme se do toho!
Odkud kremeš pochází?
Oblíbený dezert z listového těsta a vanilkového krému vznikl za Rakouska-Uherska. Nárokují si ho tak téměř všechny státy bývalé monarchie – Polsko, Maďarsko, Chorvatsko i Slovinsko. V každém státě má však tento zákusek trochu jiný název. V Polsku to je kremówka, v Maďarsku krémes, ve Slovinsku kremna rezina a v Chorvatsku kremšnita. U nás se nejdříve místo kremeše dělala levnější varianta v podobě žloutkových řezů nebo věnečků.
Předpokládá se, že předchůdcem kremeše jsou francouzské řezy Napoleon, které tvoří tři vrstvy listového těsta plněné vanilkovým krémem.
Mezi nejoblíbenější varianty kremešů dnes patří polská kremówka, která byla oblíbeným dezertem papeže Jana Pavla II., a slovinská kremna rezina, spojená s alpským jezerem Bled.
Věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.
Věnečky z odpalovaného těsta
Kremrole z křehkého těsta
Kremrole z křehkého těsta plněné sněhovým krémem zaručeně potěší malé i velké. Trubičky jsou ideální na oslavy i jako zákusek ke kávě. Jejich příprava je navíc snadnější, než byste si mysleli.
Kremrole z křehkého těsta
Tipy pro dokonalý kremeš
- Abyste měli krásně křupavé těsto, doporučujeme si připravit vlastní listové těsto. Recept najdete zde.
- Pro dokonalou chuť krému přidejte vanilkový lusk.
- Aby byl krém ještě nadýchanější, přimíchejte do něj sníh z bílků.
- Pro snadnější krájení doporučujeme použít nahřátý, vroubkovaný nůž.
Africa Studio / Shutterstock.com
Kremeš – recept
Ingredience:
- 2 pláty listového těsta
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 750–800 ml studeného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání (30% a více)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pláty listového těsta vyválejte na co největší obdélník. Plech vyložte pečicím papírem a přeneste na něj plát těsta. Těsto propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na 15–20 minut dozlatova. Jakmile je těsto upečené, vytáhněte ho z trouby a pokud jsou na něm velké bubliny, propíchněte je vidličkou. Stejně upečte i druhý plát těsta.
- Během pečení těsta si připravte šlehačku. Vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a přidejte k ní vanilkové cukry. Dejte do lednice.
- Nyní si připravte krém. Do studeného mléka přidejte 3 balíčky pudinkového prášku a vše dohromady vyšlehejte. Mléka dejte klidně méně, abyste docílili hustější konzistence. Do vyšlehaného pudinkového krému přidejte 3–4 velké lžíce šlehačky a promíchejte. Hotový krém dejte na chvíli do lednice.
- Vychladnutý plát těsta dejte na rovnou desku a rovnoměrně na něj rozetřete vanilkový krém. Na něj ještě naneste zbytek šlehačky, přiklopte druhým plátem listového těsta a dejte na noc ztuhnout do lednice. Před servírováním posypte moučkovým cukrem.
Zdroje: Taste Atlas, Kupi.cz