Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a v mnoha zemích ji lidé pijí hned po vodě nejčastěji. Dokáže nás skvěle nastartovat, zlepšit náladu a podpořit soustředění, navíc obsahuje spoustu antioxidantů, které prospívají zdraví. Ale je dobrý nápad dát si kafe hned po ránu?
Podle odborníků je káva zdraví prospěšná. „Poslední velká studie dokazuje, že pravidelné pití kávy v množství 4–6 šálků denně, tedy okolo 200 až 300 mg kofeinu za den, vede k prodloužení života, snížení mortality, oddálení nástupu Alzheimerovy choroby, menší frekvenci cukrovky 2. typu, kardiologických onemocnění, a dokonce i některých nádorů," uvedl pro TN.cz docent MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN a zároveň spoluzakladatel Institutu kávy.
Tato organizace si mimo jiné klade za cíl vyvracet mýty, které o kávě panují. Jedním z těch nejrozšířenějších je právě ten, že má její konzumace negativní dopad na lidský organismus. Ovšem bylo prokázáno, že několik šálků kávy denně může naopak působit jako prevence proti celé řadě nemocí od Parkinsonovy choroby přes diabetes mellitus II. typu až po srdeční choroby.
Nejvíce kávy se ze zjevných důvodů zkonzumuje hned po ránu. Je to ale zdravé? Podle výzkumů stimuluje káva produkci žaludečních kyselin, které mohou dráždit žaludek, způsobovat pálení žáhy, vředy, nevolnost, ale také vyvolávat střevní poruchy, jako například syndrom dráždivého tračníku. Pití kávy by tedy mělo být zvláště škodlivé na prázdný žaludek, protože v něm není žádné jídlo, které by chránilo žaludeční výstelku před kyselinou.
Dle odborníků ale nebezpečí nehrozí. „Pokud někdo má zánět v žaludku nebo má žaludeční vřed, který je nedoléčený, tak se to může zhoršit. U člověka, který tyto obtíže nemá, tam ale žádný problém není a káva naopak povzbudí chuť k jídlu,“ uvádí docent Kohout. Ranní káva za to zkrátka nemůže.
Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.
Souvislost mezi kávou a zažívacími potížemi však nebyla dostatečně prokázána, vliv kávy na zažívání zůstává konstantní bez ohledu na to, zda ji pijete na prázdný žaludek nebo s jídlem. Pokud cítíte bolest žaludku po vypití šálku kávy nalačno, pravděpodobně zkrátka reagujte na kávu citlivěji a je namístě zvážit, zda ji vůbec pít.
PharmDr. Margit Slimáková, nutriční terapeutka a specialistka na výživu, na svých webových stránkách uvádí: „Zvýšená produkce žaludeční kyseliny vyvolaná kávou může zhoršit zánět žaludku a urychlit reflux. Je však důležité poznamenat, že výzkumy neprokazují konzistentně vztah mezi kávou a konkrétně GERD. Osobám s refluxem, GERD a gastritidou může prospět vyřazení kávy z jídelníčku, ale tolerance kávy je individuální. Pokud si nejste jistí, nejlepší je vyzkoušet kávu alespoň na několik týdnů vysadit.“
Další obavou, která se ve spojitosti s pitím kávy nalačno objevuje, je fakt, že zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Ten je produkován nadledvinami a pomáhá regulovat metabolismus, krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Hladina kortizolu v krvi přirozeně stoupá po ránu a pití kávy jeho hladiny může ještě zvyšovat.
Existuje však jen málo důkazů, které by tuto spojitost prokázaly. Pokud navíc kávu pijete spíše výjimečně, zvýšení kortizolu je pouze dočasné a není důvod se obávat, že by nějak výrazně ovlivnil vaše zdraví.
Mnohem větší nebezpečí než zvýšení hladiny kortizolu představuje kofein. Ten může být návykový a jeho nadměrné množství způsobovat úzkosti, neklid, bušení srdce či záchvaty paniky. Kofein také zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud si dáte kávu nalačno, kofein brání svalům vstřebávat sacharidy z potravy, kterou přijmete po dopití šálku. Vyplynulo to ze studie zveřejněné v British Journal of Nutrition.
Hladina cukru v organismu je přitom ráno přirozeně vyšší, a pokud ji podpoříme ještě kávou, zaděláváme si na diabetes. Když se však nejprve nasnídáme a teprve poté si dopřejeme kávu, cukr v krvi nestoupne tak rapidně a negativní důsledky jsou výrazně nižší.