Šťavnatá vepřová pečínka k obědu a poté jako dezert ke kávě? A proč nespojit vše dohromady? Neobvyklý nápad představila společnost Starbucks v Číně. Nápoj uvedla ku příležitosti oslav Nového lunárního roku. Originální latté má nabídnout zajímavou a návykovou chuť i přes to, že je jeho hlavní surovinou vepřový pupek s omáčkou. A zatímco novinka vyvolala řadu rozporuplných reakcí, třeba při takovém míchání koktejlů je tučné vepřové velmi známou ingrediencí. Jak takové spojení funguje chuťově?
Křehký a šťavnatý vepřový pupek je v čínské kuchyni tradičním pokrmem (známým pod anglickým názvem Dongpo Braised Pork Flavor Sauce). Připravuje se obvykle z dušeného či grilovaného bůčku, zalitého specifickou výraznou omáčkou, obsahující karamelizovaný cukr, sójovou omáčku, rýžové víno a aromatickou směs koření.
A přesně takto ochucený a na jazyku se rozpadající kousek masa dostanete aktuálně v čínských pobočkách Starbucks na špejli spolu s espressem a vyšlehanou mléčnou pěnou. Jako topping pak není použito nic jiného než další dávka tradiční vepřové omáčky.
Jak uvedl server CNN, Starbucks si novinku pochvaluje jako spojení tradice a moderní inovace, která zákazníkům přinese neodolatelné spojení nahořklé kávy a příjemně sladko-slané chuti masa. Potěší nejen ty, kteří nikdy neodmítnou příležitost ochutnat něco bláznivého a vítají neobvyklé kombinace chutí.
Kuriozita vyjde podle aplikace Starbucks delivery na 68 jüanů, což je v přepočtu asi 220 Kč.
Není asi žádným překvapením, že si vepřové latté rychle získalo pozornost nejen čínských médií, ale také uživatelů sociálních sítí po celém světě. Zatímco někteří vyjádřili nadšení a projevili o ochutnání zájem, jiní neskrývali zděšení. „Na světě jsou věci, které by nikdy neměly vzniknout. A toto jedna z nich," uvedl jeden z komentujících na síti X. Jiný zase upozornil na fakt, že káva jako taková je dobrá, stejně tak maso, ale dohromady jako kombinace nefungují.
V rámci Starbucks se ovšem nejedná o první takový kávový experiment. Jak například připomněl deník Independent, loni se na trhu objevila káva Oleato, která s odkazem na italskou kuchyni obsahovala olivový olej, v Japonsku se zase na menu objevilo máslové Butter Frappuccino.
Ani spojení vepřového boku a nápojů není žádnou novinkou. Třeba taková vypečená slanina se s oblibou přidává jako ozdoba do milkshaků a koktejlů. Velmi oblíbená je ve spojení se zmrzlinou nebo kouřovou whisky či bourbonem, kde krásně vynikne její uzená chuť. Často se rovněž nechává nejprve zkaramelizovat na javorovém sirupu, čímž vytváří zajímavý most mezi slanými, sladkými a hořkými tóny.
Velmi dobře funguje i ve spojení s vodkou, koupit nebo vyrobit se dokonce dají lihoviny, které jsou slaninou infuzované.
Zdroje: Independent.co, Telegraph.co