Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vše, co jste doteď netušili o nektarinkách a broskvích. Pomůžou shodit pár kilo a působí antistresově

Dima Sobko / Shutterstock.com

Nektarinky a broskve jsou nejen lahodné letní ovoce, ale také skvělí pomocníci pro vaše zdraví. Zjistěte, čím se od sebe liší, jaké vitamíny obsahují a jak je můžete zpracovat v kuchyni. Poradíme vám také, jak se o ně správně starat, abyste si mohli užívat jejich sladkou chuť po celé léto.

Přečtěte si také

Letní svačinky: Zapomeňte na řízek v chlebu a připravte si lehké snacky, které v horku vydrží a zasytí

Jak se od sebe liší broskve a nektarinky?

Ač jsou si oba druhy ovoce velmi podobné (ve skutečnosti jsou blízce příbuzné), setkáte se s několika drobnými rozdíly, které je od sebe odlišují.

  • Slupka
  • Chuť
  • Náročnost pěstování

První rozdíl je jasně patrný. Broskve jsou charakteristické svou chlupatou, matnou slupkou. Naopak nektarinky jsou hladké a lesklé. S chutí je to komplikovanější, zejména v případě nektarinek. Broskve obvykle bývají tvrdší a mají světle žlutou dužinu. Jejich chuť je lehce kyselá, později sladká. Nektarinky naopak mohou mít dužinu červenou, žlutou, oranžovou až narůžovělou, ale i bílou. Bývají o něco více šťavnatější a od prvního sousta jsou sladké.

Africa Studio / Shutterstock.com

Původ slov nektarinka a broskev

Možná jste někdy přemýšleli nad tím, co charakterizuje slovo nektarinka. Původ sahá do starověkého Řecka, kde vzniklo slovo „nektar“. V překladu tehdejšího jazyka se jedná o „nápoj bohů“. A tím nektarinka skutečně je!

U broskve je původ mnohem prostší. Toto ovoce má kořeny už v Persii. Odtud pochází její název, který v překladu znamená „perská švestka“.

Proč jíst nektarinky a broskve?

Broskev i nektarinka mají stejně příznivé účinky na zdraví. Mezi ty hlavní patří pozitivní vliv na vaši náladu. Cítíte se ve stresu? Jste unavení a přetažení? Pochutnejte si na jedné z nich a hned uvidíte změnu. Čím je to způsobeno? Převrat vaší nálady navozuje velké množství obsažené látky zvané niacin.

Pomáhají s hubnutím

Možná máte starosti se svou hmotností. Stále trpíte hlady a vaše diety nezabírají? Vsaďte na pomocníka v podobě broskve či nektarinky. Obě zahánějí hlad, skvěle chutnají a navíc vaše tělo obohatí o velké množství vitamínů. A jak jsou na tom s kaloriemi? Nektarinky obsahují jen 41 kcal na 100 g, broskve pak 46 kcal na 100 g.

Udržují střeva v kondici

Velké množství potravin, které zkonzumujete, má tendenci dělat ve střevech neplechu. Některé nestrávené částečky se usazují po obvodu střev, což vede k nadýmání a následnému stále horšímu trávení jídla. Dochází k množení nežádoucích bakterií, které naruší vaši mikroflóru, a vy jste odkázaní k neustálému stavu hladu. Broskve a nektarinky toto vyřeší. Nedovolují střevům, aby zlenivěla, a starají se o jejich zdraví.

Buntovskikh Olga / Shutterstock.com

Jaké vitamíny nektarinky a broskve obsahují?

V tomto skvěle chutnajícím ovoci se setkáte se slušnou dávkou vitamínů. Které to jsou?

  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vápník
  • Draslík
  • Sodík
  • Fosfor

Věděli jste, že…

…množství vitamínu C obsažené v jediném kusu tohoto ovoce téměř pokryje vaši denní minimální dávku, kterou byste měli zkonzumovat?

Broskvové Bellini
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Broskvové Bellini

Klasikou mezi letními míchanými drinky je Mojito nebo Aperol, my vás ale naučíme připravit si drink z prosecca a broskví, který si zamilujete: Broskvové Bellini! Tento báječný drink si můžete vychutnat během celého roku, protože broskve a prosecco jsou v obchodech k dostání stále.

Broskvové Bellini
Kuřecí plátek se sýrem a broskví
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí plátek se sýrem a broskví

Kuřecí plátky s broskví a sýrem patří mezi legendy gastronomie devadesátých let. Původ tohoto receptu najdeme v socialistických kuchařkách, které měly jídelníčky obohatit o exotické chutě. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.

Kuřecí plátek se sýrem a broskví

Pěstování nektarinek a broskví

Obecně jsou broskvoně mnohem odolnější než jejich sestra nektarinka. Oba stromy vyžadují teplé, slunné místo, proto je bylo možné pěstovat jen v jižních státech nebo na jižní Moravě. Během postupného oteplování se však pěstování obou keřů rozšířilo do celé České republiky. Proto můžete se správnou péčí dosáhnout každý rok vlastní sklizně jak broskví, tak nektarinek.

Jak je zpracovat?

Nestíháte sníst celou úrodu jen tak na posezení? Využijte broskve či nektarinky v chutných pokrmech! Slouží jako hlavní surovina, ozdoba, ale i ochucovací složka.

teleginatania / Shutterstock.com

Tohle jim nedělejte!

Na závěr vám dáme pár rad, jak se k nektarinkám a broskvím rozhodně nechovat:

  • Neukládejte je do lednice.
  • Nenechávejte je ležet na přímém slunci.
  • Zamezte přístupu hmyzu k ovoci.

Zdroj: Healthline, WebMD, Kupi