Dochucujete polévku nebo omáčku a hledáte něco lepšího než další špetku soli? Vyzkoušejte miso pastu. Tato fermentovaná ingredience dodá vašemu jídlu nejen bohatou chuť umami, ale také ho obohatí o zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny, minerály a probiotika. Objevte s námi tuto tradiční japonskou specialitu.
Ačkoli mají stejný název, lahůdkové droždí (též Tebi nebo LSD – lahůdkové sušené droždí) vám s kynutím buchet nepomůže. Lahůdkové sušené droždí se získává z pivovarských kvasnic, těch samých, které se používají k výrobě piva.
Tím, že se při sušení zahřívá, dochází u něj k tzv. deaktivaci kvasinek, a oproti čerstvému droždí ztrácí svou kynoucí schopnost. Zato s ním dokonale dochutíte omáčku, polévku, pomazánku nebo těstoviny.
Jeho chuť je jemně sýrová, připomíná například italský parmazán. Často bývá také připodobňováno k houbám, které se spojují s tzv. umami chutí.
Drožďová pomazánka je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina. Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty.
Vedle sladké, slané, kyselé a hořké je umami jednou z pěti základních chutí, které naše chuťové buňky dokáží rozeznat. Někdy se jí též říká „masitá”, protože připomíná chuť pečeného masa. Sloučeniny, odpovědné za tuto chuť, se obvykle nachází v potravinách s vysokým obsahem bílkovin nebo aminokyselin, nejčastěji kyselinou asparagovou nebo kyselinou glutamovou.
Ačkoli je znána po staletí, identifikována byla až v roce 1908 japonským výzkumníkem Kikunae Ikedou. Ten v průběhu svých experimentů označil molekulu chuti, obsaženou v glutamátu, jako „umami” (v překladu „chutnost”). Název se ujal a pátá chuť se jí říká dodnes.
Ne nadarmo se lahůdkovému droždí v angličtině říká „nutritional yeast” neboli „nutriční droždí”. Je totiž velmi bohaté na prospěšné vitamíny, jako jsou A, C, E nebo B, dále minerální látky, například chrom, zinek, selen, mangan či fosfor. Další látky obsažené v droždí pomáhají snižovat cholesterol, mají antibakteriální a protiplísňové účinky a podílí se na aktivaci imunitních buněk.
Je také cenným zdrojem bílkovin a aminokyselin. I proto jej do svého jídelníčku často zařazují vegetariáni a vegani, aby měli dostatečný energetický příjem. Díky obsahu antioxidantů má také pozitivní vliv na snížení oxidačního stresu a pomáhá chránit před srdečně-cévními a nádorovými onemocněními.
Ještě před pár lety jste mohli lahůdkové droždí zakoupit pouze ve vybraných prodejnách se zdravou výživou, dnes už je však k dispozici téměř ve všech obchodních řetězcích. Seženete tam klasické droždí i droždí se sladem, které má tmavší barvu.
Lahůdkové droždí značek Country Life, Allnature, Natural Jihlava či Provita nabízí v prodejnách Kaufland, Albert, Tesco, Billa i Penny Market. Často bývá k dispozici také v bezobalových prodejnách, kde si jej můžete nabrat do vlastní nádoby. V nabídce jej mají též online supermarkety Košík.cz a Rohlik.cz, ale také drogerie dm, Rossmann a Teta. Cena se pohybuje přibližně od 40 Kč do 100 Kč za 100 gramů.
Droždí můžete bez obav použít všude tam, kam byste dali sýr parmazán. Hodí se na dochucení salátů, zahuštění polévek, omáček nebo na posypání italského rizota. Chcete-li ještě sofistikovanější recept, zkuste veganský parmazán nebo tzv. sezamezán. Rozmixujte oříšky kešu nebo sezamové semínko, přidejte jeden díl lahůdkového droždí a špetku soli. Vznikne vám dokonalá veganská verze italského sýra.
Pokud lahůdkové droždí přimícháte do domácí tvarohové pomazánky, dodáte jí dokonale pikantní chuť. Můžete jej také využít pro přípravu domácích veganských sýrů. Přes noc namočené ořechy slijte, přidejte pokrájená sušená rajčata v oleji, trochu vody a dvě kávové lžičky lahůdkového droždí. Vznikne krémový sýr, kterým nepohrdne ani vaše návštěva.
Zdroje: Kupi.cz