Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je typickou vídeňskou specialitou. Tak trochu nepovedený dezert je na první pohled vlastně jednoduchým rozbitým lívancem. Ve skutečnosti v sobě ale ukrývá nejedno lahodné tajemství. Jak se rakouský trhanec připravuje, jaké suroviny v něm nesmí chybět a jak jej připravit na několik dalších způsobů a variací?
Při pohledu na nepořádný talíř plný kousků těsta a ovoce nejednoho strávníka napadne, proč by někdo takto dobrovolně podával moučník. A odpověď je snadná. Nepodával. Trhanec totiž vznikl jako velký nepovedený pokrm. Legend o jeho vzniku je více, všechny mají ale jedno společné. Původně se mělo jednat o úhledný lívanec (nebo velkou palačinku).
Nejznámější příběh vypráví o tom, že jednu takovou palačinku připravoval kuchař pro císaře Františka Josefa I. na jednom z jeho loveckých výletů. Původní dřevorubecký recept se ale vymkl kontrole (někdo tvrdí, že byla palačinka moc tlustá, jiný že se rozpadala kvůli zjemnění mlékem a vejci, nebo že se kuchaři prostě jen nepovedla), a aby se nezdar zamaskoval, překryli v kuchyni potrhané kousky placky ovocem a cukrem. A císaři výsledek natolik zachutnal, že si recept začal poroučet i doma na císařském dvoře.
Základ těsta tvoří hladká mouka, vejce (pro nadýchanost je důležitý dobře vyšlehaný tuhý sníh), cukr a mléko. Do těsta neodmyslitelně patří i rozinky máčené v rumu, případně špetka skořice, citronové kůry a vanilky. Na typické chuti se podílí i máslo nebo sádlo, na kterém se velká palačinka smaží a pak samozřejmě obloha a dozdobení.
Tradičně se císařský trhanec podává zasypaný cukrem, s ovocným rozvarem (švestkovým, ale také brusinkovým, ostružinovým, višňovým apod.), případně s jablečným pyré, čerstvým či kompotovaným ovocem, vanilkovým krémem nebo zakysanou smetanou či šlehačkou.
Ve větším množství se trhanec může podávat jako sladký oběd, v menším jako dezertní tečka po jídle nebo jako zákusek ke kávě.
Na těsto budete potřebovat (na cca 4 menší porce, nebo 2 větší):
Je zajímavou variantou klasického receptu. Jedná se vlastně o spojení trhaného lívance a rýžového nákypu.
Budete na něho potřebovat: 400 g rýže, 1 l mléka, 140 g cukru krystal, 60 g másla, 4 vejce M, sádlo nebo tuk na pečení, špetku soli, mletou skořici, moučkový cukr a stejně jako v základním receptu rumové rozinky a libovolné čerstvé, rozvařené či kompotované ovoce.
Postup: Rýži uvařte do měkka v mléce se skořicí a špetkou soli. Poté smíchejte s cukrem, změklým máslem a žloutky a rozinkami. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zamíchejte do rýžového těsta. To vylijte na rozehřátou pánev s máslem či sádlem a opékejte z obou stran dozlatova. Případně pečte v troubě při 180 °C po dobu asi 8 až 10 minut. Opět ještě horké roztrhejte a posypte moučkovým cukrem.
Rýžový trhanec výborně chutná se švestkovou, brusinkovou nebo jablečnou omáčkou i s vanilkovým krémem a lesním ovocem.
Zdroj: kupi.cz, bydlimekvalitne.cz