Kakao na komoditní burze v Londýně zůstává koncem roku nadále velmi drahé. Cena termínového kontraktu kakaa se od začátku roku 2023 zvýšila už o více než 70 procent, což je nejvíce od roku 1989. Čeští spotřebitelé se tak musí připravit na to, že cena čokolády nebo oblíbeného Granka bude v dalších měsících pravděpodobně i nadále růst.
V pátek se cena kakaa na komoditní burze v Londýně už blížila k psychologické hranici 3 500 liber za jednu tunu, což je v přepočtu zhruba 99 400 korun. Následně se cena sice mírně snížila, cenový nárůst je však třeba oproti roku 2019 stále obrovský. Kakao ovšem zdražuje i na dalších burzách, a to včetně New Yorku, kde je momentálně nejdražší za posledních více než 20 let.
Cenové poklesy kakaa se však v blízkých týdnech nedají příliš očekávat. Důvodem jsou zejména problémy s produkcí, které se během roku 2023 objevily v západní Africe. Ta je největší pěstující oblastí na světě. Statistiky ukazují, že na globálních dodávkách se africká lokalita podílí více než 70 procenty.
Problémy se sklizní v uplynulých měsících souvisely hlavně s extrémními dešti. Ty následně vedly k rozvoji mnoha ničivých chorob. Analytici zároveň varují, že kakaové boby mohou v dalších týdnech vyschnout, a to kvůli sezónnímu nástupu prašného saharského větru. I proto se předpokládá, že nedostatek kakaa na trzích bude dál přetrvávat a celková produkce by měla zaostávat za očekávanou poptávkou.
Je zřejmé, že vysoké ceny kakaa se v dalších měsících postupně propíšou i do konečných spotřebitelských cen. Velké firmy jako Nestlé sice obvykle nakupují potřebné komodity s dlouhým předstihem. Ceny kakaa jsou ale vysoké už několik měsíců, a je tedy velmi pravděpodobné, že i větší podniky se vyšším nákupním cenám nevyhnou.
Nedá se příliš očekávat, že by se vlivem vyšších cen kakaa následně snížila marže. Proto se dominantní většina z nich bude snažit přenést tyto náklady na spotřebitele. Kromě kakaa navíc stále více zdražuje i cukr, tedy další důležitá komodita, bez které se sladkosti v dnešní době jen těžko obejdou.
Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.
Data Českého statistického úřadu ukazují, že čokoláda je u českých spotřebitelů dlouhodobě velmi oblíbená. Podle oficiálních statistik totiž průměrná roční spotřeba tabulkové čokolády a čokoládových cukrovinek na jednoho českého obyvatele dosahuje asi 6,5 kilogramu.
K dalšímu zdražení čokolády na pultech českých obchodních řetězců by mohlo dojít už krátce po Novém roce, kdy se řada firem tradičně uchyluje k přeceňování. Ve prospěch konečné ceny čokolády by ale mohla hrát nižší sazba daně z přidané hodnoty, která se v případě potravin o tři procentní body sníží.
Zdroje: novinky.cz, idnes.cz, kupi.cz