Kolik utratíme za jídlo na svátky? Budeme šetřit anebo si dopřejeme více než loni? Jak se změnila štědrovečerní tabule a co pro nás vlastně znamenají dobře zařízené Vánoce? Odpovědi na tyto otázky se dočtete díky prosincovému předvánočnímu průzkumu, kde se online supermarket ptal více než 1 800 českých domácností.
Kolik chtějí Češi letos utrácet za jídlo? Průměrně je to kolem 3 500 korun odhalil průzkum online supermarketu Košík.cz. Bližší zkoumání však ukazuje, že v jednotlivých domácnostech jsou velké rozdíly.
Podobně se liší také odpovědi na meziroční srovnání útrat. Češi se shodují, že si kvůli dražším potravinám připlatí. Maximálně o pět set korun více chce utrácet 33 % domácností, 500 až 1 000 korun navíc si připraví 32 % domácností. 35 % Čechů pak očekává, že za jídlo na svátky se jejich útrata zvýší o více než 1 000 korun. Zajímavé je, že o výši útraty nerozhoduje region – odpovědi jsou podobné napříč všemi kraji Česka.
Košík se však zajímal také o to, jak se mění hlavní chod štědrovečerní večeře. Přestože ryba se na stole objeví v 84 % případů, již dávno to není pouze kapří řízek. Z domácností, které připravují rybu, nachystá tradičního kapra pouze 55 % respondentů. 26 % pak dává přednost lososovi, 6 % tresce, 4 % candátovi, 3 % pstruhovi a zbylých 6 % Čechů jiným rybám včetně mořských plodů nebo exotického masa, jako je například to žraločí.
Ryba se navíc neobjevuje na stole jako jediné maso v 96 % případů je doplněná ještě bílým nebo červeným masem. Například kuřecí řízek se ve vánočním menu objevuje v 58 % případů a je tak nejoblíbenějším chodem, který předstihl i zmiňovaného kapra (toho v poměru ke všem domácnostem najdeme na talíři v 51 % případů).
A jaké další chody se dostaly do 10 nejoblíbenějších kromě ryb a řízků? Především bezmasá jídla. Vegetariánské řízky nebo karbanátky připravují 4 % domácností, překvapivými skokany roku se pak stali smažený sýr (3 % domácností) a sushi (1 %).
Zajímavý vhled poskytl výzkum také do nejčastějšího složení bramborového salátu. Ta zaručeně pravá domácí receptura bývá totiž často důvodem, proč se v některých domácnostech vyrábí hned několik variant. Asi nepřekvapí, že základem naprosté většiny bramborových salátů jsou brambory, kyselé okurky, kořenová zelenina, cibule a majonéza. Co však dál?
79 % domácností si možná trochu překvapivě neumí bramborový salát představit bez vajíčka natvrdo. Hrášek do salátu patří podle 57 % oslovených. Šunka, salám nebo slanina pak ve 45 % případů. 13 % českých domácností pak přidává jako důležitou ingredienci jablko a 8,5 % papriku.
Pokud dáváte přednost tradičním nákupům v supermarketech, můžete si ceny potravin a dalšího zboží pohodlně srovnat ve svém mobilním telefonu v aplikaci Kupi.cz. Naskenováním kódu nebo zadáním položky do vyhledávání vám nákupní rádce obratem ukáže, zda je cena výhodná a kde byste případně nakoupili levněji.
Zdroj: Kosik.cz, Kupi.cz