Podzim patří ořechům, které loupeme do zásoby na zimu, na pečení cukroví i zdravé mlsání. Pokud nesmí ořechy chybět ani u vás doma, pak pro vás máme dobrou zprávu. Zužitkovat se totiž dají i jejich slupky. Až vám příště zbudou ty od vlašáků, pistácií nebo buráků, můžete se inspirovat několika užitečnými tipy na jejich další využití. Radost uděláte svému zdraví, zahradě i domácnosti.
Ze skořápek vlašských ořechů si vařily čaj už naše babičky. V lidovém léčitelství jsou známé jako účinný prostředek proti nachlazení a usnadnění vykašlávání.
Tento čaj doporučuje například i lékařka MUDr. Strnadelová z Institutu celostní medicíny: „Dlouhotrvající kašel výborně odhleňuje odvar ze skořápek vlašských ořechů. Deset skořápek vaříme asi 20 minut v půl litru vody, scedíme a pijeme 2× denně,“ uvedla Strnadelová v rozhovoru pro Český rozhlas.
Zmíněný čaj je výborný i pro zažívání, zároveň obsahuje plno jódu. Můžete ho stejně tak používat pro výplach dutiny ústní pro dokonalou očistu zubů a dásní nebo jako oplach pro tmavší vlasy. Budou po něm krásně lesklé, oddálí výskyt šedin a podpoří redukci lupů a svědivých vyrážek. Pokud chcete mít odvar koncentrovanější, po uvaření nechte skořápky v tekutině ještě přes noc louhovat.
Kromě využití pro zdraví a krásu si můžete pár pěkných skořápek schovat na Vánoce a vyrobit z nich přírodní závěsné ozdoby na stromeček (stačí udělat díru a protáhnout ozdobnou stužku) nebo dát stranou na pouštění lodiček.
Tvrdé skořápky vlašských ořechů jsou navíc považovány za výborný podpal do kamen nebo v přírodě do ohniště. Pokud se proto chystáte ještě letos nebo v následujícím roce kempovat či tábořit, přibalte do kapsy i pár skořápek, možná se vám budou hodit.
Loupete doma pistácie o sto šest? Důkladně omyté, drcené drobné skořápky využijete jako drenáž na dno květináčů, aby rostlinám neuhnívaly kořeny. Nasypané na povrch zeminy v květináči také mohou zamezovat usazování vápenatého povlaku. Když je navíc smícháte s drcenými skořápkami vlašských ořechů, budou svou vůní preventivně odpuzovat řadu škůdců a mušek (např. smutnic).
Na zahradě se doporučuje skořápky sypat kolem záhonů, kde fungují jako mulč. Snadno propouští a zadržují vlhkost a brání plevelům v růstu. Souvislá vrstva pistáciových skořápek kolem záhonu nebo trsu rostlin či zeleniny také odradí slimáky a jiné plže. Někteří v tomto případě dokonce doporučují vyloženě používat skořápky solených pistácií, jiní varují před nežádoucím vlivem soli na kořeny rostlin. Pokud si chcete být jistí, skořápky před využitím dobře vymyjte.
Pistáciové skořápky jsou také velmi oblíbené pro domácí tvoření. S trochou lepidla se z nich dají vytvářet krásné dekorace a vyhrají si s nimi děti i dospělí. Typicky se slepují od středu do tvaru růžic, které potěší jako ozdoba na stůl či vánoční stromeček, případně je lze nabarvit na zeleno a vytvořit si tak nesmrtelné „sukulenty“.
Používají se rovněž k výrobě minimalistických přírodních a neotřelých adventních věnců. Slepené do kuželu zase mohou představovat dekorativní vánoční stromečky. Anebo je s dětmi můžete různě nabarvit a na papíře vytvářet zajímavé plastické obrázky.
Náš poslední tip je spíše pro zajímavost. Nebo pro ty, u kterých se loupou arašídy ze skořápek po kilech. Dá se z nich totiž vyrobit přírodní savé stelivo pro domácí mazlíčky.
Stačí burákové slupky namočit do vody, přidat trochu strouhaného přírodního tuhého mýdla bez chemie, rukou proprat, slít a opatrně vymačkat přebytečnou vodu. Poté slupky rozprostřené nechat za občasného promíchávání volně uschnout (pozor, ať nezačnou plesnivět). Nakonec se doporučuje takové stelivo zaprášit jedlou sodou, aby pohlcovalo i pachy.
Zdroj: Praha.rozhlas.cz, Ulekare.cz, iReceptar.cz