Italská kuchyně je známá po celém světě pro své jednoduché, přesto chuťově bohaté a lahodné kombinace ingrediencí. Jednou z tajných zbraní, které přidávají jídlům jejich hloubku a nádech čerstvosti, je gremolata, někdy též gremolada. Jedná se o snadnou dochucovací směs, která pozvedne celou řadu pokrmů a během chvilky si ji zvládnete připravit i doma. Máme pro vás 5 důvodů, proč je gremolata tak oblíbená a proč ji vyzkoušet, i rychlý recept ze základních surovin.
Hlavními složkami gremolaty jsou česnek, citronová kůra a plocholistá petrželka. Vše se seká na jemnou drť, díky čemuž se chutě krásně spojí a zároveň vynikne kontrastní síla jednotlivých surovin. Hlavní zásadou je vybírat kvalitní ingredience. Vedle co nejčerstvějších stroužků česneku ideálně sáhněte po BIO citronech a kůru strouhejte až těsně před přípravou, stejně tak petrželku používejte jen jako čerstvou bylinku z květináčku.
V italské kuchyni se gremolata používá jako posypka na různé druhy masa. Vytváří aromatickou krustu, která jídla dochutí a dodá jim zajímavější strukturu. Obalit v ní můžete hotové filety z lososa, mořského vlka či jiných ryb (včetně těch smažených v těstíčku), mořské plody jako krevety či kalamáry, dále kuřecí prsa a stehna, vepřovou panenku, kotlety, steaky i jehněčí. Doma v Itálii je také nedílnou součástí milánské speciality Ossobuco.
Kromě masa poslouží jako univerzální svěží dochucovadlo na brambory libovolné úpravy, grilovanou, pečenou i restovanou zeleninu (cuketu, baklažány, lilek) či houby. Zamíchat ji můžete do rizota nebo těstovin, ve kterých nahradí pesto. V neposlední řadě také do luštěnin, například do fazolovo-masových pokrmů.
Další výhodou gremolaty je, že vydrží i několik dní skladovaná v lednici a můžete si ji tak připravit do zásoby a mít vždy po ruce. Kvůli výrazné chuti česneku ji pouze doporučujeme uschovat do dobře těsnící uzavíratelné dózy na potraviny nebo sklenice.
Ačkoliv tradiční italský recept existuje pouze jeden, svět si gremolatu oblíbil natolik, že se připravuje v mnoha variantách a obměnách. Někdy se například zjemňuje tučným bílým jogurtem a používá také jako svěží dip, jindy se do ní zase pro výraznější chuť přidává olivový olej, bílý nebo černý pepř, dále také strouhaný parmazán a drcené piniové oříšky nebo kešu.
Dobře rovněž chutná spolu s ančovičkami. A podle některých receptů ji lze dokonce od základu pozměnit a připravit ji ze šalotky namísto česneku, koriandru namísto petržele a limetky namísto citronu, případně zvolit kombinaci pomerančové kůry a máty.
Budete potřebovat:
Postup:
Zdroj: thekitchn.com, toprecepty.cz