Růžičková kapusta je zdravá, dietní a chutná zelenina, která v české kuchyni bohužel stále zůstává poněkud opomíjená. Její příprava je přitom rychlá a jednoduchá. Syrová růžičková kapusta se přidává do salátů, hodí se také do polévek nebo na zapékání.
Růžičková kapusta obsahuje vitamíny C, A, B, E a K. Z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru, železo a selen. Dále je v ní kyselina listová, vláknina a 85 % vody.
Pravidelná konzumace kapusty a pití její šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy, zmírňuje pálení žáhy, upravuje činnost štítné žlázy a působí proti stresu. Kapusta navíc prospívá pleti i vlasům, povzbuzuje střevní peristaltiku a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.
Šťáva ředěná vodou povzbuzuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus, čistí tělo, rozpouští tuky, dodává živiny při dietě a posiluje imunitu.
Pijte šťávu z listů, zředěnou na půl s vodou v množství 50 ml 2× denně, s přidáním 100 ml mrkvové a jablečné šťávy. Šťáva je vhodná pro redukční diety a pročištění těla při detoxikaci. Pije se ráno, nejlépe nalačno, se šťávou z půlky citrónu, a druhá dávka odpoledne. Snídaně pak probíhá až za 20 minut, aby měl koktejl čas působit.
Připravit můžeme také chutný a zároveň zdraví prospěšný oběd či večeři s růžičkovou kapustou. Je to taková dobrota, že dokonce ani manžel, který o zelenině a zdravém životním stylu nechce ani slyšet, neodolá! Bude se oblizovat až za ušima a vaše kuchařské umění vynášet až do nebes.
Brambory nakrájíme na slabé plátky a polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na ně nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou, ochutíme tymiánem nebo rozmarýnem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Naskládáme vrstvu zbylých brambor, zalijeme smetanou, dáme bylinky, sůl a pepř, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 20 minut.
Poté odklopíme a dopečeme kůrku. Podle potřeby po odklopení podlijeme mlékem, aby se brambory nepřipalovaly. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem, který necháme na bramborách povolit.
Naprostá pecka je salát z růžičkové kapusty s nivou. Výrazný aromatický sýr skvěle doplní jemnou chuť růžičkové kapusty. Vznikne tak opravdová delikatesa, kterou nepohrdne žádný gurmán, navíc si dopřejete opravdu zdravé jídlo. Neváhejte a jděte do toho!
Kapustičky očistíme a rozebereme je na lístky. Asi 2 l vody osolíme, přivedeme k varu a kapustové lístky v ní nezakryté povaříme 2 minuty. Ihned scedíme a necháme vychladnout v ledově studené vodě, aby si kapusta zachovala barvu a křupavost. Mandle opečeme na suché pánvi do zezlátnutí a provonění.
Na zálivku smícháme vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Kapustové lístky vyjmeme z ledové vody, necháme okapat a promícháme se zálivkou. Posypeme mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Potřebujete chutnou a zdravou přílohu k masu? Už vás nebaví točit pořád dokola brambory, rýži a těstoviny? Tentokrát prostě chcete něco extra? Zkuste pečenou růžičkovou kapustu! Přinášíme vám osvědčený recept.
Růžičky umyjeme a necháme odkapat. Osolíme, okořeníme, smícháme s olejem a dáme do pekáčku na pečicí papír. Pečeme 25 minut na 200 ˚C a párkrát během pečení pootočíme. Podáváme jako zdravou večeři, nebo jako přílohu k masu, třeba k pečenému kuřeti. Kapustičky jsou krásně křupavé a velmi chutné.
K nejzdravějším úpravám patří dušení. Takto upravenou růžičkovou kapustu můžeme opět servírovat jako přílohu k masu, ale lze ji také upravit jako samostatné jídlo vhodné i pro vegetariány. Pojďme na to!
Očištěnou růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme uvařenou kapustu s trochou vody a špetku drceného kmínu. Přidáme nakrájený česnek a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k masu. Dušenou kapustu můžeme také promíchat s rýží a orestovanými houbami a podávat jako hlavní jídlo.
Růžičková kapusta je výborná se slaninou, uzeným masem, do polévek, jako příloha k masu i pečeni, klobáskám a rybě. Výborná je zapékaná s modrým sýrem a je překvapivou ingrediencí do koláčů.
Kapustičky chutnají výborně grilované na špízu, v neobvyklé kombinaci s citrónovou kůrou nebo oříšky, v bramborové kaši s čerstvým koriandrem, skořicí a pažitkou. Delikátní lahůdkou je propojení chuti kapustiček s jablky, kaštany, rozinkami a medem nebo švestkami a chilli. Proti nadýmání přidejte kmín, saturejku, fenykl nebo anýz.
Zdroj: Kupi