Vláknina je nepostradatelnou složkou zdravého jídelníčku, i když je prakticky nestravitelná a nevyužitelná jako přímý zdroj energie. Podle statistik ji ovšem Češi konzumují v nedostatečném množství, čímž si zadělávají na problémy.
Vláknina rozpustná má schopnost bobtnat, měnit svůj objem a nasávat vodu. Díky tomu se perfektně uplatňuje při redukčních dietách, kdy vyvolává pocit sytosti. Dále napomáhá správnému vyprazdňování a snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. A jelikož je hlavní živinou střevní mikroflóry, posiluje také naši imunitu.
Rozpustná vláknina na sebe dokonce dokáže navázat různé škodliviny a dostávat je pryč z těla. Tím se významně podílí na detoxikaci organismu a funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva, jež se společně s rakovinou konečníku drží na druhém místě nejčastějších maligních onemocnění v České republice. Tento druh vlákniny obsahují luštěniny a ovoce.
Nerozpustná vláknina nezvětšuje svůj objem a vypadá při průchodu trávicím traktem prakticky stále stejně. Její funkce spočívá v mechanickém čištění střev a vstřebávání vápníku. Stejně jako ta rozpustná, i tato vláknina je klíčová pro naše trávení a pravidelné vyprazdňování – pokud se totiž tělo nestíhá vyprazdňovat, hromadí se v něm odpadní látky, které mohou způsobovat zdravotní potíže. Vláknina nerozpustná je obsažena v ořeších, zelenině a otrubách.
Každý dospělý jedinec by měl denně zkonzumovat přibližně 30 gramů vlákniny, přičemž je dobré toto množství dlouhodobě udržovat. Zároveň by se měly zdroje vlákniny střídat. Zajímavé je také to, že u každého z nás se doba vstřebání liší, takže nelze přesně určit energetickou hodnotu.
Nejlepším zdrojem jsou pšeničné otruby s obsahem 45 gramů vlákniny na 100 gramů otrub. Dále ji lze také najít v celozrnných výrobcích, luštěninách, ořeších, semínkách, ovoci a zelenině. Dejte si však pozor – platí, že všeho moc škodí, takže pokud vlákninu chcete více zařadit do svého jídelníčku, začněte pozvolna. V opačném případě si můžete způsobit nadýmání či průjem.
Bezlepkový chlebíček s ořechy a semínky je plný vlákniny, skvěle chutná a upečený ho budete mít jedna dvě. Jedná se tedy o ideální alternativu klasického pečiva. Příprava je navíc velmi snadná a mohou se do ní pustit i začátečníci.
Jak již bylo řečeno, vláknina pomáhá k pravidelnému vyprazdňování a změkčení stolice. Při jejím nedostatku tak budete trpět zácpou. Ve spojitosti s tím se mohou dále objevit hemoroidy, které často vyžadují lékařské ošetření.
Nedostatek vlákniny v potravě také může způsobit vysokou hladinu cholesterolu v krvi, žlučové kameny a cévní onemocnění. Mezi ne tak vážné problémy patří neustálý pocit hladu, který někdy vede k nadváze, nebo dokonce obezitě.
Zdroje: Mayo Clinic, Healthline, National Institutes of Health