Spolu s cibulí je česnek základem chuti mnoha pokrmů, je nesmírně zdravý, působí antibakteriálně a jeho každodenní konzumace může přispívat k prevenci řadě onemocnění. Ale také nepříjemně zapáchá. Zvláště, je-li spojen s tělesným odérem. Pokud si chcete tuto lahůdku dopřávat bez výčitek, pak zbystřete. Vědci totiž našli potravinu, která prý téměř stoprocentně dokáže neutralizovat zápach česneku z úst. O který zázrak se jedná a jaké další potraviny pomáhají zmírnit česnekový dech?
Potíž s česnekem je ta, že přirozeně obsahuje sloučeniny síry (alicin), které se přeměňují na těkavé složky s charakteristickým zápachem. A ten se nás bohužel může držet ještě dlouho poté, co jídlo s česnekem sníme. Zůstává v dutině ústní, v trávicím traktu, a dokonce i v plicích, kam se těkavé látky dostávají pomocí krve. Cítit ho dokonce můžeme i 24 hodin po konzumaci.
Není proto divu, že se lidé snaží najít cesty, jak se tohoto nepříjemného problému zbavit. Nejnovější poznatky představil tým vědců z vědecké univerzity v Ohiu (Ohio State University), který závěry výzkumu uvedl v září ve vědeckém časopise Molecules. A „lékem“ je zcela obyčejná potravina, kterou možná máte celou dobu v lednici.
Jako nejlepší zbraň proti česnekovému dechu se ukázal obyčejný tučný bílý jogurt. Ten byl schopen reagovat téměř se všemi zmíněnými uvolňujícími se těkavými látkami. Vědci postupně zavírali stroužek česneku do sklenic společně s hlavními složkami jogurtu – vodou, tukem a bílkovinami – a následně provedli senzorické testy. Na základě těch se prokázalo, že tuky a proteiny mají velmi dobré deodorační účinky, dohromady potom dokázaly odér neutralizovat téměř na 99 %.
Aby si byli vědci úplně jistí, srovnali pomocí stejného testu syrovátkový a mléčný protein. Nejlepších účinků v pohlcování molekul „česnekového zápachu“ potom dosáhla kombinace micelárního kaseinu (je z většiny obsažen v savčím mléce) a syrovátkového. Nicméně samostatně lze za efektivnější považovat mléčné bílkoviny. Ideálně ty obsažené v tučném řeckém (nebo selském či farmářském) jogurtu. Podle vedoucí výzkumu, profesorky Sheryl Barringer z Ohijské státní univerzity, by v případě česnekové pohotovosti mohl posloužit i ochucený ovocný jogurt. Důležitý je především co nejvyšší obsah bílkovin a tuku.
V lednici nebo spižírně určitě máte i celou řadu dalších potravin, které se považují za osvědčené prostředky, jak zápach po česneku snížit.
Všechny zmíněné potraviny mají do jisté míry deodorační účinky také v tepelně upravené podobě, jsou ovšem slabší. I přesto nic nepokazíte tím, když příště pokrmy obsahující česnek preventivně doplníte jablky, salátem nebo špenátem. A po jídle co nejdříve sáhnete po kelímku jogurtu.
Zdroje: mdpi.com, news.osu.edu, foodandwine.com