Jablečná mouka patří k méně obvyklým alternativním druhům, přesto se jedná o opomíjenou bezlepkovou surovinu, která dokáže v teplé i studené kuchyni divy. Pokrmy přirozeně osladí, zahustí a obohatí o vlákninu a antioxidanty. Dá se s ní dokonce péct nebo připravovat rychlé snídaně a přesnídávky. Přečtěte si, proč se vyplatí jablečnou mouku vyzkoušet, jak s ní v kuchyni pracovat i jak si ji snadno vyrobit doma.
Jedná se o velmi jednoduchý postup: drcením sušených jablek. Dá se koupit hotová na internetu a v obchodech nabízejících zdravou výživu nebo speciální potraviny (cena za 100 g začíná v přepočtu na 30 až 40 Kč), nebo snadno vyrobit doma.
Stačí pokrájet očištěná jablka včetně slupky na větší kousky a ty usušit v troubě nebo sušičce a poté je rozemlít na jemný prach nebo hrubší drť. Na 100 gramů mouky je potřeba zhruba 1 kilo čerstvých jablek.
Velkou výhodou jablečné mouky je nejen univerzální použití v kuchyni, ale také schopnost dochucovat. Má příjemnou jablečnou a zároveň dostatečně sladkou chuť. Navíc je plná vlákniny, antioxidantů, vitamínu C a pektinů.
Díky své výrazné ovocné chuti se hodí pro dochucování jogurtů, kaší nebo smoothies. Jako příjemně sladko-kyselá složka překvapí v salátových zálivkách a dresincích, v dipech, marinádách a čatní, nebo v různých domácích teplých i studených omáčkách.
Dá se rovněž využít pro přípravu „instantního“ pyré nebo dětské přesnídávky bez přidaných cukrů – 1 díl jablečné mouky stačí zalít 4 díly vody, zamíchat a nechat odstát, případně můžete i krátce povařit.
Obohatit jí můžete libovolná těsta na muffiny, dorty, koláče, buchty, vafle, palačinky, lívance i sladké chlebíčky. Doporučuje se kombinovat ji s běžnými či jinými bezlepkovými moukami vhodnými na pečení (jablečné dávejte zhruba 20 % směsi), protože samotná nebude ve většině receptů fungovat. I trocha ovšem dokáže zázraky.
Vláknina obsažená v této mouce je ve vodě rozpustná a má vysokou schopnost ji absorbovat. Výslednému pečivu díky tomu zajistí, že se nebude vysoušet a bude krásně vláčné. Je navíc zdrojem přirozených cukrů, proto pokrmy dokáže krásně osladit nebo v nich nahradit část rafinovaného cukru.
V jedné míse promíchejte 150 g jablečné mouky, 1/2 lžičky sody, 1 lžičku skořice. V druhé vyšlehejte 10 vajec (vel. M) pokojové teploty do husté pěny. Vše poté smíchejte do jednoho hladkého těsta, do kterého můžete přidat pokrájené ovoce (banány, borůvky, maliny, jahody apod.). Těsto vylijte na vymazaný plech nebo do silikonové formy a pečte 30–35 minut (dle tloušťky těsta) horkovzduchem při 160–170 °C.
Zdroj: vitalia.cz, mouky.cz