Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kůži z lososa rozhodně neodřezávejte. Má výbornou chuť a obsahuje cenné látky

Muž odřezává kůži z lososa KarepaStock / Shutterstock.com

Odstraňování kůže z filetů ryb před jejich přípravou je běžným českým zlozvykem. Nejen, že se tím pokrm ochudí o značnou část své chuti, ale zbytečně se také připravujeme o cenné látky a vitamíny. Přečtěte si, proč je dobré kůži na lososovi ponechávat i jak ji připravit v 5 jednoduchých krocích tak, aby byla vždy krásně křupavá a skutečně chutná.

Přečtěte si také

Ujela vám ruka se solí? Jídlo ještě zachráníte! Než se pustíte do ředění, vyzkoušejte chytré triky našich babiček
Ujela vám ruka se solí? Jídlo ještě zachráníte! Než se pustíte do ředění, vyzkoušejte chytré triky našich babiček

Co kůže z lososa obsahuje?

Někteří lidé se kůže zbavují kvůli její tučnosti. Jiní ji nemají rádi, protože jim vždy vyjde gumová a rozmáčená. V obou případech je její odstranění zbytečné, skoro až chybné.

Vždy se dá totiž připravit krásně dokřupava a navíc obsahuje důležité látky a vitamíny (mnohé si dokonce naše tělo neumí ani samo vytvořit), které pak lidé musí dodávat svému tělu pomocí drahých doplňků stravy. A přitom stačí jíst více ryb. I jejich kůže.

matteo fabbian / Shutterstock.com

Proč jíst vždy lososa i s kůží?

Z kuchařského hlediska se vyplatí připravovat rybu i s kůží proto, že se maso nebude připékat k pánvi, bude více šťavnaté a zachová si svůj tvar (a nebude se vám rozpadat). Navíc také získá mnohem lepší a bohatší chuť, neboť do sebe natáhne zdravé tuky z kůže, které jsou významným nositelem chuti. Celý pokrm tak pozvedne o úroveň výše.

Co se zdraví příznivých benefitů týče, kůže z lososa je podobně jako rybí maso bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou klíčové pro správnou funkci orgánů. Vezmeme-li v potaz, jak bídně je na tom naše vnitrozemská populace s konzumací ryb a příjmem omega-3, je škoda zbavovat se jakéhokoliv zdroje těchto cenných látek.

Filet z lososa
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Filet z lososa

Čerstvý losos je připravený podle tohoto receptu tak, abychom zachovali jeho přirozenou chuť. Jedná se navíc o velmi dietní a zdravý pokrm, ideální jako rychlý oběd i jako fitness večeře.

Filet z lososa
Grilovaný losos se zeleným chřestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Grilovaný losos se zeleným chřestem je skvělá kombinace chutí, kterou byste měli určitě vyzkoušet. Losos je navíc podávaný s maltézskou omáčku, která výsledný pokrm pozvedne na trochu vyšší úroveň. Pojďte se s námi pustit do přípravy.

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Proč jsou omega-3 důležité?

Omega-3 jsou skvělé pro zdraví srdce, působí v těle protizánětlivě, mají velmi dobrý vliv na kvalitu kůže, vlasů a nehtů a pozitivně ovlivňují i psychiku a činnost nervové soustavy. „Málokdo si tyto projevy s nedostatkem mastných kyselin spojuje. Mohou se projevit i takové věci, jako jsou formy lehkých depresí. Protože mastné kyseliny jsou využívány i k syntéze neuromediátorů v mozku a chrání nás před zlem depresivního ladění. Máme potom podstatně lepší adaptaci na stres,“ potvrdil zdraví příznivé benefity mastných kyselin docent Miloslav Hronek z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kůže z lososa je dále dobrým zdrojem bílkovin, selenu, vitamínu D i kolagenu.

Maren Winter / Shutterstock.com

Jak připravit lososa s křupavou kůží?

  1. Kůži očistěte (odstraňte případné zbytky šupin) a přebytečnou vlhkost osušte papírovými utěrkami.
  2. Osolte ji pro lepší chuť a zlehka potřete olivovým nebo jiným rostlinným olejem.
  3. Lososa opékejte na pánvi nebo grilu vždy kůží dolů. Nádobí nejprve nechte dostatečně rozpálit, aby se kůže okamžitě začala opékat, a ne dusit.
  4. Během tepelné přípravy několikrát rybu stlačte stěrkou (šetrně, aby se nerozpadla) – kůže se bude na dně pánve péct rovnoměrně.
  5. Lososa je pak nejlepší na talíř servírovat naopak kůží nahoru, aby zůstala krásně křupavá a nezačala se rozmáčet ve šťávě nebo omáčce.

Tento postup se hodí pro přípravu většiny sladkovodních i mořských ryb, které se všeobecně vždy doporučuje připravovat spolu s kůží.

Zdroje: Český rozhlas Hradec Králové, Healthline, MedicalNewsToday