Zatímco se suroviny používané v kuchyni v různých domácnostech liší, některé z nich najdeme v každé z nich. Patří mezi ně ocet. Existuje mnoho druhů octa s různým využitím. Možná máte doma kvasný lihový, jablečný nebo balzamikový. Slyšeli jste také o rýžovém octu? Jedná se o poklad asijské kuchyně a zejména v Japonsku je nedílnou součástí mnoha pokrmů. Nejde jen o ochucovadlo, má široké spektrum zdravotních přínosů a rozhodně by ve vaší kuchyni neměl chybět.
Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže. Cukry v rýži se přemění na alkohol a vznikne rýžové víno. Rýžové víno se prostřednictvím druhé fermentace přemění na rýžový ocet. Jelikož se vyrábí dalším kvašením rýžového vína, nazývá se často také rýžový vinný ocet. Obvykle je mnohem méně kyselý a jemnější než běžný bílý ocet.
Chutí se nejvíce blíží jablečnému octu, ale je o něco jemnější a nemá ovocné podtóny. Jeho barva se pohybuje od čiré až po zlatou. Jeho jemná chuť je jako stvořená k dochucování široké škály pokrmů, kromě asijských jídel s ním můžete obohatit i své oblíbené pokrmy.
Pochází z Číny. Do Japonska se dostal ve 4. až 5. století a okamžitě se stal nedílnou součástí místní kuchyně. Používá se zde především k dochucení dresinků a rýže na sushi. V jihovýchodní Asii se jako kyselá složka potravin častěji než ocet používá limetka a tamarind. Výsledkem je, že většina značek, které v obchodě najdete, jsou buď japonské, čínské nebo tchajwanské.
Ačkoliv se nejčastěji setkáte s bílým rýžovým octem, na trhu existuje hned 5 základních druhů. Liší se nejen druhy rýžového octa, ale také regionální styly. Jde o hlavní ochucovadlo v čínské, japonské, korejské a vietnamské kuchyni, a proto se iterace a síla mohou mírně lišit.
Používá se k dochucení salátů, polévek a masitých pokrmů. Kromě jemné asijské chuti má rýžový ocet také řadu výhod. Ve srovnání s běžným bílým octem je rýžový vinný ocet mírně kyselý a lze jej snadno smíchat v řadě receptů. Můžete ho použít třeba k přidání kyselosti do omáček, smažených brambor, do dresinků a nejrůznějších dipů. Vzhledem k tomu, že je jeho kvocient kyselosti nižší než u jiných druhů octa, není vhodný ke konzervování a nakládání potravin. Níže si pro inspiraci představíme 4 tipy, jak ho můžete využít.
Může zlepšit zdraví trávení – V rýžovém octu je velké množství kyseliny octové. Tato kyselina může pomoci zlepšit vaše trávicí zdraví a také vašemu tělu absorbovat více živin z potravin, které jíte. Vaše tělo by tak bylo schopno absorbovat více vápníku, draslíku a vitamínů z potravin, které jsou prospěšné pro zdraví. Abyste si užili jeho výhod, stačí přidat 1 až 2 polévkové lžíce rýžového octa do salátových dresinků, masových marinád nebo zeleninových směsí.
Má antiseptické vlastnosti – Široce se používá při výrobě antiseptických léků, protože dokáže eliminovat škodlivé bakterie.
Může pomoci překonat únavu – Obsahuje mírné množství aminokyselin. Ty mohou účinně bojovat proti tvorbě kyseliny mléčné ve vaší krvi. Vývoj kyseliny mléčné má za následek ztuhlost, podrážděnost a únavu. Snížení hromadění kyseliny mléčné vás tedy udrží svěží a energické po celý den.
Může zlepšit imunitu – Jednou z nejlepších výhod rýžového octa je, že pomáhá při posilování imunity. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které vám pomohou dosáhnout optimálního zdraví. Tyto aminokyseliny pomáhají bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů, čímž také posilují imunitu.
Zdravější srdce – Pomáhá zpomalit usazování cholesterolu na stěnách cév. Z dlouhodobého hlediska tedy vašemu srdci velmi prospěje, když do svého denního jídla zařadíte několik lžiček tohoto octa.
Podpoří hubnutí – Do značné míry pomáhá při ztrátě přebytečného tuku, Japonci ho už odedávna používají k podpoře hubnutí.
Přírodní tonikum na obličej a prostředek proti akné – Jeho používání může být prospěšné pro rozjasnění pokožky a likvidaci akné. Stačí v lahvičce smíchat vodu a rýžový ocet v poměru 6 : 1, poté přidejte několik kapek tea tree oleje a lahvičku protřepte. Naneste směs na pokožku obličeje pomocí vatového tamponu. Nechte směs zaschnout a poté ji opláchněte vodou.
Zdroje: stylecraze.com, thewoksoflife.com, masterclass.com, savoryonline.com