Kdo by neměl rád popcorn, lahodný pokrm z kukuřice, který si většina lidí oblíbila zejména při sledování filmů. Jedná se o jednu z nejstarších tepelně připravovaných pochutin, na území Střední Ameriky si na něm lidé pochutnávali už v dobách neolitu. Mnoho lidí se konzumaci popcornu vyhýbá, protože si myslí, že jde o něco nezdravého. Na rozdíl od slaných chipsů, krekrů nebo tyčinek se ale nejedná o nezdravé jídlo, naopak má jeho konzumace celou řadu přínosů.
Jedná se o celozrnnou potravinu složenou z endospermu, slupky a škrobového vnitřku. Když se sušené zrnko kukuřice zahřívá, dochází uvnitř ke zvyšování tlaku, který vyvrcholí puknutím a vznikem lahodného popcornu.
Již naši prapředci věděli, že si mohou popcorn různými způsoby ochutit. Zjistili také, že kukuřice různých barev jim zajistí jejich lahůdku v různých odstínech. Obyčejný popcorn je mimořádně zdravou potravinou, která je bohatá na širokou škálu živin.
Nezdravou pochoutku z něj můžete udělat přidáním barviv, ochucovadel, sladidel, velkého množství soli nebo rostlinných olejů. Olej není teoreticky k přípravě vůbec zapotřebí, můžete ho přidat jen minimální množství. Stačí teplo, olej zbytečně ničí obsah polyfenolů obsažených v každém zrnku. Zatímco popcorn v kinech obsahuje až 60 gramů nasycených tuků, zdravý popcorn neobsahuje žádné.
Kukuřičná polévka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Má velmi lahodnou, smetanovou chuť, kterou si jistě zamilujete. Svou absolutní nenáročností se skvěle hodí i pro začínající kuchaře.
Kupte se slevou Popcorn do mikrovlnky Chio.
Jedná se o nutričně výživnou pochutinu. Obsahuje spoustu vlákniny a antioxidantů, které mohou pomoci předcházet některým vážným zdravotním stavům. Kromě těchto klíčových složek zde nalezneme folát, niacin, riboflavin, thiamin, kyselinu pantothenovou a vitamíny B6, A, E a K.
Může snížit hladinu cholesterolu – Rozpustná vláknina, což je forma vlákniny nacházející se v celých zrnech, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu tím, že se váže na cholesterol v tenkém střevě a brání jeho vstřebávání do krevního řečiště. Snížení celkového cholesterolu snižuje riziko kardiovaskulárních příhod a také zabraňuje namáhání srdce a tepen, protože krev může snadno proudit.
Může regulovat hladinu cukru v krvi – Vláknina má také velký vliv na hladinu cukru v krvi. Pomáhá regulovat uvolňování a řízení hladiny krevního cukru a inzulínu, čímž snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu. Pokud máte cukrovku, konzumace dostatečných zdrojů vlákniny pomáhá snižovat tyto výkyvy hladiny cukru v krvi. Popcorn proto může být díky obsahu vlákniny skvělou svačinou.
Porce antioxidantů – Obsažené polyfenoly působí v těle jako potenciální antioxidant, který pomáhá snižovat oxidační stres, bojuje proti rozvoji chronických onemocnění a snižuje známky stárnutí. V kukuřici je vysoká koncentrace polyfenolických sloučenin a vlákniny, zejména v oplodí jádra.
Kupte se slevou Sýr Eidam uzený 44% Jihočeský Madeta.
Podporuje hubnutí – Je zde pětkrát méně kalorií než ve stejné porci obyčejných bramborových lupínků. Kromě toho obsah vlákniny pomáhá snižovat hlad tím, že zpomaluje rychlost trávení a prodlužuje pocit sytosti. Obyčejný popcorn má také nízký obsah nasycených tuků, což z něj dělá zdravou svačinku, která bude podporovat vaší štíhlou linii.
Chrání pokožku – Obsažené polyfenoly pomáhají bojovat proti oxidativnímu stresu, čímž chrání naši pokožku před fotopoškozením, které způsobuje UV záření. Snižuje se tím riziko rakoviny kůže. Polyfenoly se nepoškodí ani při tepelné úpravě kukuřice, takže je popcorn jejich ideálním zdrojem.
Zdroje: Health.Clevelandclinic.org, Organicfacts.net, Stylecraze.com, WebMD.com