Žemlovka patří k našim populárním pokrmům, které známe již od dětství jako sladké obědy a večeře. Napadlo vás ale někdy připravit si ji naslano? V zahraničí je takto známá také jako „slaný chlebový pudink“ (savory bread pudding) a připravit se dá během chvilky na celou řadu způsobů. A zvládnou to i úplní začátečníci. V našem článku najdete základní recept s poměry surovin i tipy na tři chuťové kombinace a dochucení.
Rychlá večeře i oběd do práce
Slaná žemlovka je ideálním způsobem, jak zužitkovat staré pečivo a suroviny „co dům dal“. Doma si ji oblíbíte jako rychlou večeři, svačinu i oběd, který snadno sbalíte do krabičky. Její výhodou také je, že recept nevyžaduje žádné složité vážení a odměřování.
Povede se i s dávkováním surovin od oka a dovnitř můžete dát vše, co máte doma rádi. V základu se nejčastěji slaná žemlovka připravuje z pečiva, vajec, trochy mléka, různých uzenin a sýrů.
Ika Rahma H / Shutterstock.com
Základní suroviny na slanou žemlovku: Co budete potřebovat?
Na množství 6 až 8 housek pokrájených na plátky počítejte vždy zhruba s 200 g šunky nebo uzeniny, 200 g strouhaného či na menší plátky krájeného sýru, 5 vejci, pár deci mléka nebo smetany (cca 350 ml) a trochou másla. Další suroviny pro dochucení, tipy na konkrétní kombinace ingrediencí a postupy najdete ve třech receptech níže.
- Tip: Namísto housek můžete zužitkovat také starší toustový chléb, bagety nebo rohlíky.
Žemlovka s tvarohem
Žemlovka s tvarohem nebo také lidově zemlbába je sladký nákyp z jablek a rohlíků nebo veky. Jedná se o tradiční pokrm české kuchyně, který nejen skvěle chutná, ale také v něm jednoduše využijete starší rohlíky.
Žemlovka s tvarohem
Varianta 1: Šunkovo-sýrová žemlovka
Postup:
- Zapékací misku vymažte máslem, stejně tak pomažte trochou másla jednotlivé plátky housek.
- Poté je na sebe skládejte do vrstev a ty prokládejte šunkou (uzenou krkovicí, výběrovou vepřovou, debrecínskou apod.) a sýrem (hodí se výraznější čedar nebo ementál). Poslední vrstva by měla být z housek.
- Přidat můžete také čerstvé bylinky, jarní cibulku nebo hrášek.
- Vše zalijte rozkvedlanými vejci s mlékem či smetanou ke šlehání. Pečte při 180˚C nejméně 30 minut, dokud nebude povrch dozlatova.
Brent Hofacker / Shutterstock.com
Varianta 2: Špenátová žemlovka s nivou (a žampiony)
Postup:
- Pokud budete recept připravovat se žampiony, ty předem krátce orestujte na pánvi.
- Plátky pečiva namočte do mléka se špetkou muškátového oříšku a do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou skládejte ve vrstvách prokládaných žampiony, strouhanou nivou, šunkou a čerstvým špenátem (mohou být i povolené mražené sekané listy). Jako obměnu můžete vyzkoušet i listy rukoly.
- Zakončete vrstvou pečiva, zalijte změklým máslem a poté rozkvedlanými vejci s mlékem (či smetanou). Pečte dozlatova při 180˚C nejméně 30 minut.
Zapečená brokolice
Zapečená brokolice se sýrem bude skvělou volbou jako lehký oběd i zdravá večeře. Brokolice navíc zvyšuje imunitu a podporuje srdce i cévy.
Zapečená brokolice
Varianta 3: Hříbková žemlovka s uzeným
Postup:
- Plátky housek dejte odmočit do misky s mlékem (tak, aby byly ponořené). Mezitím na pánvi poduste na trošce másla, soli a kmínu lesní hříbky.
- Formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Bokem si dejte změknout cca 100 g másla.
- Poté skládejte do pekáčku vrstvy pečiva, hub, soli a pepře, nasekané čerstvé petržele, uzeného masa (může být na kostičky, nebo plátky uzené šunky).
- Vrstvy přelijte trochou rozpuštěného másla, zakončete houskami s máslem. Vše zalijte rozkvedlanými vejci s mlékem či smetanou ke šlehání.
- Pečte při 180˚C nejméně 30 minut, dokud nebude povrch dozlatova.
Zdroje: Apetitonline.cz, Allrecipes.com