Kachna je v naší kuchyni synonymem tučného a těžkého jídla. Stačí ovšem upravit pár surovin, přílohu a způsob přípravy a rázem je z ní poměrně dietní jídlo, které našemu tělu dodá celou řadu cenných látek a minerálů. Věděli jste například, že ulevuje od nachlazení, pomáhá s regenerací svalů po sportu a oceníte ho i při hubnutí? Jaké má kachní maso účinky na zdraví a jak si vede v porovnání s ostatními druhy masa?
Má téměř třikrát více železa než kuřecí maso a srovnatelné množství jako hovězí. Vyniká rovněž vysokým obsahem zinku, mědi, selenu a draslíku, ale také vitamínů skupiny B: zejména B3, B2 a B1, kterého má i dvakrát více než kuřecí.
Z červených druhů mas má také jeden z nejvyšších podílů bílkoviny (podobně jako hovězí, kolem 19 g na 100 g), což z něj dělá vhodný zdroj proteinů při redukčním jídelníčku i dietě pro nabírání svalové hmoty. Spolu s tím je zdrojem většiny nezbytných aminokyselin včetně těch, které si naše tělo neumí samo vytvářet.
A ačkoliv se považuje za maso poměrně tučné, drůbeží tuk má relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin, které nepříznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a zdraví srdce.
Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.
Pokud si kachní maso chcete pro jeho příznivé účinky vychutnávat častěji, ale do odlehčeného a zdravého jídelníčku vám příliš nesedí, existuje celá řada způsobů, jak si ho připravit o kapku dietněji. Pochutnáte si na něm i bez knedlíku a mastnoty.
Někdy stačí jen odstranit nejtučnější kůži a hned své porci uberete na kaloriích. Maso samo o sobě totiž tolik tučné není. Takto ho můžete grilovat (nasucho), péct nebo restovat. Případně kůži odstranit až po upečení, v takovém případě ho ale nenechte dlouho louhovat v mastném výpeku.
Kachna je výborná pečená s kořenovou zeleninou či citrusy a podávaná s rýží nebo odlehčenými bramborovými plackami bez smažení v oleji. Dorůžova grilované prso je skvělé do salátů i s jemným pyré (mrkvovým, celerovým, květákovým apod.). Oblíbenou klasikou je rovněž kachna v pikantní zeleninové omáčce připravovaná na asijský (thajský) způsob.
Zdroje: Mujlifestyle.cz, Spektrumzdravi.cz, Lidovky.cz