Známe ho z ginů, pálenek i receptů. Věděli jste ale, že je dobré čas od času pár kuliček jalovce z kořenky zapít, uvařit si z nich čaj nebo udělat koupel? Jalovec má blahodárný vliv na trávení, hubnutí i na pohybový aparát. Jak užívat čerstvé či sušené plody? Který druh jalovce použít pro zdraví a který na vaření?
Jalovce jsou skupinou stálezelených jehličnatých (cypřišovitých) keřů či stromů, kterých existuje až 70 druhů. Plody neboli šištice se nazývají jalovčinky a mezi nejběžnější u nás patří ty z jalovce obecného, který je možné pěstovat i na našich zahradách. Má typické kulovité, aromatické šištice tmavě modré barvy.
Sušené kuličky jalovce jsou běžně dostupné v prodejnách s kořením a na internetu. Koupíte je také ve většině supermarketů, velkoobchodů a ve zdravých výživách (např. od značek Vitana, SanusVia, Metro Chef, GurmEko apod.). Za balení 20 g dáte kolem 30 Kč.
Kromě nejběžnějších sušených šištic jalovce obecného, které se hodí na vaření i pro medicínské využití, jsou obvykle k dostání také další dva druhy:
A proč je dobré jalovec užívat preventivně nebo při zdravotních potížích? Má diuretické (močopudné) účinky a napomáhá odvodňování organismu, navíc snižuje hladinu krevního cukru. Příznivě působí na trávení, zabraňuje nadýmání a plynatosti, detoxikuje a eliminuje škodlivé bakterie ve střevech.
Při nachlazení ulevuje od kašle a uvolňuje dýchací cesty. Koupele s jalovcem blahodárně působí na pohybový aparát, pomáhají od otoků i bolestí svalů, kloubů a revmatu. V neposlední řadě je jalovec považován za silný antioxidant – zpomaluje stárnutí buněk, bojuje proti volným radikálům i oxidačnímu stresu.
Mějte ovšem na paměti, že se jeho užívání nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a lidem s onemocněním ledvin.
Tip: Máte-li čerstvé otrhané šišky, ty co nejdříve doma rozprostřete do jedné vrstvy na plech či plát a nechte větrat nebo sušit, mají totiž tendenci se velmi rychle zapařovat.
Kromě zajímavé pryskyřičné, pikantní, lehce palčivé a hořkosladké chuti a vůně se jalovec do jídel přidává také díky tomu, že zvyšuje stravitelnost těžších pokrmů. Klasikou je například jeho kombinace s kančím, zvěřinou či drůbežím (divokým). Maso se dokonce do drceného jalovce nakládá, aby dozrálo a uleželo se.
Používá se také k dochucení omáček (zejména tmavých nebo rajské), nádivek, gulášů, dušených a zapékaných masových či zeleninových jídel, a dokonce i ovocných marmelád. Velmi dobře se chuťově doplňuje s kysaným zelím, koriandrem, jablky, tymiánem, kmínem či saturejkou.
A samozřejmě je nedílnou součástí řady lihovin, jako jsou giny, likéry nebo bylinné borovičky.
Zdroje: Bylinkyprovsechny.cz, Zdravi-liftea.cz, iReceptar