Vypadá jako čaj a říká se mu tak, ve skutečnosti to ale pravý čaj není. Rooibos je pozoruhodným nápojem, který má více zdraví příznivých účinků, než si lidé myslí. Je skvělý pro sportovce, děti i maminky, vytížené pracující nebo ty, kteří chtějí zhubnout. Kromě toho se s ním dá vyhrát při míchání drinků i při vaření. Přečtěte si, proč se vyplatí pít červený „čaj“ každý den a jak ho využívat v kuchyni.
Rooibos pochází z jižní Afriky a jeho název doslova znamená červený keř. Vyrábí se z listů keře jménem čajovec kapský (Aspalathus linearis). Listy se nejprve usuší, nadrtí a poté nechají oxidovat neboli fermentovat. Díky tomu získají nejen svou typickou červenohnědou barvu, ale i příjemně nasládlou chuť.
Kromě barvy a chuti se rooibos oproti zelenému nebo černému pravému čaji vyznačuje jedním velkým rozdílem. Neobsahuje kofein. Také proto si ho můžete bez omezení vychutnávat po celý den a je bezpečný i pro malé děti či kojící a těhotné ženy. Afričtí domorodci ho dokonce používají na uvolnění dětských kolik a pro uspávání neklidných ratolestí.
Má velmi dobrý vliv na psychiku, a ačkoliv nemá tak povzbuzující účinky jako jiné druhy čajů, během dne pomůže zahnat stres, uklidní a uvolní. Při pravidelné konzumaci je také velkým přínosem pro naše fyzické i duševní zdraví.
Máte-li sypaný čaj, pak stačí jednu vrchovatou lžičku zalít horkou vodou a nechat louhovat 3 až 5 minut. Pokud necháte déle, nic se nestane a nápoj nezhořkne. Jeho intenzivní chuť můžete zjemnit mlékem, případně osladit cukrem nebo ještě lépe medem či rostlinným sirupem.
Prodává se také celá řada ochucených směsí. Populární je například rooibos doplněný jahodami, vanilkou, skořicí, citrusovou kůrou nebo sušeným exotickým ovocem.
Tento nečaj má navíc tu výhodu, že skvěle chutná teplý i vychlazený. Díky tomu je oblíbenou ingrediencí mnoha letních osvěžujících drinků a koktejlů. Smícháním s ledovou tříští a pomerančovou šťávou například vyrobíte Pomerančový Fizz. S červeným vínem, sektem a ledem zase tvoří drink na způsob Rooibos Spritz, který lze s ovocným sirupem a sodovkou připravit i v nealko variantě.
Kromě citrusových a vinných příměsí chutná vychlazený červený čaj v domácích limonádách například v kombinaci s bobulovitým ovocem, v koktejlech také s vodkou či vermutem.
V neposlední řadě je tento bezkofeinový zázrak zajímavou surovinou při vaření. Do jídel (například omáček, polévek a směsí) ho můžete přidat jako tekutý základ namísto vody, nebo v něm uvařit rýži určenou pro přípravu sladkých nákypů či indických pokrmů. Výsledným lahůdkám dodá nejen pěknou barvu, ale také příjemně nasládlou ovocnou chuť.
Silný koncentrovaný odvar dokonce ozvláštní i marinádu pro nakládání hovězího či kuřecího masa, které bude ve výsledku mnohem jemnější a chuťově zajímavější.
Zdroje: Healthline, MedicalNewsToday, Jíme Jinak, CGFoods