Máte rádi asijské polévky s výraznými chutěmi? Pak musíte vyzkoušet i oblíbenou thajskou s názvem Tom Yum. Je plná výborných krevet, citrusů, zeleniny a bylinek a v létě zasytí i jako hlavní chod. Do horkých dnů je navíc jako stvořená. Příjemně nakyslá chuť je osvěžující, chilli papričky zase podporují pocení, a tím vyvolávají ochlazování těla. Máme pro vás podrobný recept i pár tipů pro snadnější či zajímavější přípravu.
Proslulá polévka Tom Yum pochází z Thajska, kde se podává jako tradiční pokrm s tak dlouhou historií, že je těžké vystopovat, kdy a jak přesně vznikl. V Thajsku se začala tato unikátní polévka připravovat nejspíš jako vývar ze sladkovodních krevet, kterých v tamních vodách bylo dostatek. Pro vyvážení rybí chuti vývaru se přidávaly výrazné bylinky – zejména limetkové listy, galgán a citronová tráva. S postupem času se recept dále vyvíjel a přidávaly se další přísady, jako třeba rajčata, chilli, houby nebo kokosové mléko pro krémovou verzi. My se nyní podíváme na přípravu typické verze Tom Yum polévky, která vás okouzlí svou komplexní a bohatou chutí – tak směle do toho!
Budete potřebovat:
Milujete asijskou kuchyni, ale bojíte se, že si nezvládnete doma připravit krevetovou polévku podle receptu? Je to překvapivě snadné! Tato asijská specialita voní exotikou – zázvorem, kokosovým mlékem a krevetkami. Je to jeden z receptů, ve kterém si můžete vyzkoušet speciální japonské udon nudle nebo hlívu ústřičnou (zapojit však lze i shiitake houby, žampiony či václavky).
Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!
V první řadě si můžete práci usnadnit s pomocí hotové pasty Tom Yum, kterou seženete třeba ve velkoobchodech, orientálních potravinách apod. Obsahuje mimo jiné všechny klíčové exotické suroviny, které může být obtížné sehnat: citronovou trávu, lístky limetky, arašídový či sójový olej, nebo chilli pastu.
Nic se ovšem nestane, pokud nakonec některou z ingrediencí mít nebudete. Hlavní je vyváženost pálivé a kyselé chuti. Čerstvé chilli papričky koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů (hledejte je v úseku zeleniny nebo v blízkých chladících boxech, ve kterých obvykle bývají houby nebo balené saláty) – hodí se středně velké špičaté, tenké a červené. Krevety také můžete vyměnit za kuřecí maso, případně zkusit variantu s tofu. A pro zjemnění můžete přidat kokosové mléko.
Zdroje: Prima FRESH, Bite Unite, The Spruce Eats