Nestíháte se ráno pořádně nasnídat? Namažte si máslo do kávy. Doslova. Pití tzv. bulletproof (neboli neprůstřelné) kávy, někdy též zvané „butter coffee“, je dalším z výživových trendů, kterému podlehly miliony lidí po celém světě. Kofeinový nakopávač může mít celou řadu nesporných benefitů, musí se ale připravovat a pít správně. Proč je dobré neprůstřelnou kávu pít a jak si ji uvařit?
Nápoj před lety zpopularizoval americký biohacker Dave Asprey, který na svých cestách po Himalájích ochutnal místní nápoj z jačího másla a jeho povzbuzující účinek ho velmi překvapil.
Doma se pokusil recept zopakovat, nejblíže se podle svých slov dostal s výběrovou kávou vyšlehanou s přepuštěným máslem (ghí) a MCT olejem. Výsledek je chuťově podobný krémovému latté, vizuálně vypadá jako klasická káva s pěkně hustou pěnou, žádný mastných ok se netřeba obávat.
Získává se z kokosového tuku, ze kterého se vysráží pouze kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Ty jsou pro naše tělo prospěšnější. MCT olej je známý jako rychlý a efektivní zdroj energie, navíc má schopnost zasytit a urychlit metabolismus.
Koupíte jej ve zdravých výživách, v e-shopech některých velkých lékáren nebo v prodejnách s fitness výživou a doplňky, například od značek Allnature, Vilgain, BrainMax Pure, GymBeam, Health Link apod. Cena za 250ml balení se obvykle pohybuje kolem 200 Kč.
Díky kombinaci výše zmíněného MCT oleje, přepuštěného másla a kávy má „neprůstřelný“ nápoj extra povzbuzující efekt, podporuje soustředění, myšlení i výkon. Také proto se nejčastěji pije ráno. Nejen, že ideálně nastartuje tělo a mysl, je ale oblíbený také u lidí, kteří drží low carb dietu či přerušovaný půst. Máslová káva má totiž skvělou schopnost zasytit i na několik hodin, navíc se považuje za urychlovač ketózy. Stejně tak jako za urychlovač metabolismu. Proto je oblíbená i u těch, kteří se snaží zhubnout.
Vyrobte si doma kávový likér, který chutná naprosto božsky. Připravený jej budete mít dříve, než byste čekali, bude vám stačit ochucené kondenzované mléko, kvalitní káva a rum, případně trochu mléka. A výborně se hodí jako dárek pro vaše blízké, pokud jej tedy nevypijete dřív sami.
Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.
Vedle příznivců má samozřejmě neprůstřelná káva na světě i řadu odpůrců. Nejčastěji se zmiňuje poměrně vysoká dávka nasycených kyselin (z ghí i kokosového oleje), která může při nadměrném pití přispívat ke zvýšenému cholesterolu. Když si ovšem dáte jednu kávu denně a poté si během dne onu dávku másla odepřete v jiném pokrmu (chleba ke svačině si třeba namažete tvarohovou pomazánkou), riziko není tak vysoké.
Nezapomínejte nicméně, že máslová káva nikdy nebude náhradou za pestrou stravu. Ti, kteří ji dlouhodobě konzumují namísto snídaně a dopolední svačiny, se ve svém jídelníčku připravují o řadu důležitých živin, jako jsou bílkoviny nebo vláknina. Takže jako vždy platí, všeho s mírou a nezapomínat na vyváženost. Čas od času ale jako extra účinný povzbuzovač neuškodí a určitě stojí za ochutnání a vyzkoušení.
Zdroje: Rehabilitace.info, Healthline, GoodFood