Milujete grilované klasiky, jako jsou cheeseburgery, kuřecí křidélka nebo třeba mexické tacos? A co takhle je vyzkoušet v trochu kreativnější (a odlehčenější) variantě? Jednoduše je rozeberte a přetvořte v saláty! Díky tomu můžete přidat o něco více zeleniny nebo bílkovin, naopak ubrat na pečivu a tuku. A budete za hvězdu každé grilovačky. Máme pro vás recepty na 3 saláty inspirované fastfoodovými favority.
Cheeseburger salát s čedarovou omáčkou
- Mleté hovězí (počítejte 150–200 g na porci) ochucené solí, pepřem a bylinkami připravte buď jako menší kuličky, nebo ponechte v „sypké“ formě a opečte na pánvi, grilu nebo v troubě.
- Do větší misky naaranžujte podle chuti trhaný ledový salát, nakrájená rajčata, cibuli (může být i karamelizovaná či osmažená), nakládané okurky nebo krájená kolečka pálivých papriček jalapeňos, případně opečenou slaninu. Na to pokládejte hotové maso, které získá ještě více chuti posypané sezamovými semínky.
- Vše zalijte čedarovou omáčkou. Tu připravíte tak, že v rendlíku smícháte 1 lžíci másla s 1 lžící hladké mouky a vzniklou jíšku zalijete za stálého míchání 125 ml mléka, poté přidáte 150 g strouhaného čedaru, osolíte, opepříte a vaříte do zhoustnutí.
- Případně lze namísto omáčky použít strouhaný sýr.
- Jako přílohu můžete navíc podávat opečené housky či briošky, případně do salátu přisypat krutony.
Kuřecí buffalo salát s omáčkou z modrého sýra
- Tradičně recept vychází z marinovaných a grilovaných kuřecích křidýlek, aby se vám ovšem salátová podoba snadno a pohodlně jedla, můžete raději vsadit na grilovaná kuřecí prsa (počítejte 1 menší nebo 1/2 většího na porci).
- Nejprve si připravte marinádu na maso: Smíchejte olivový olej s pálivou chilli omáčkou (1:1) a se špetkou sušeného česneku, mleté papriky, soli a pepře. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, obalte v hladké mouce, následně v kořeněné marinádě a nechte chvíli odpočinout. Poté opečte na pánvi nebo grilu.
- Do hlubokého talíře nebo mísy dejte zeleninu nakrájenou na nudličky: Římský salát, řapíkatý celer, mrkev, jarní cibulku, salátovou okurku.
- Připravte si dresink: Na 1 až 2 porce smíchejte 35 ml bílého jogurtu s 35 ml podmáslí a 1 lžící majonézy, vše společně promíchejte a dochuťte lžičkou octa, špetkou cukru, soli a pepře a 20 g najemno nastrouhaného modrého sýra.
- Zeleninu smíchejte s dresinkem a posypte hotovými kuřecími kousky. Můžete podávat s čerstvou bagetkou.
Česnekový dresink
Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.
Česnekový dresink
Kuřecí křidélka na grilu
Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.
Kuřecí křidélka na grilu
Tacos salát
- Na pánvi nebo v troubě opečte osolené a opepřené mleté hovězí (cca 150–200 g na porci). Poté přidejte nakrájená rajčata, červené fazole, trochu vody či hovězího vývaru na podlití a směs koření na taco (obsahující např. chilli, kmín, mletou papriku, česnek, sušenou cibuli, oregano) a směs povařte.
- Do mísy postupně dejte listy římského salátu, nakrájená rajčata, červenou cibuli a čerstvé avokádo nebo guacamole (rozmačkané avokádo s najemno nasekanou šalotkou, rajčaty, chilli, limetovou šťávou, koriandrem, solí, pepřem a římským kmínem) a hrst trojúhelníkových tortilla chipsů.
- Na závěr přidejte masovou směs, zakápněte citronovou nebo limetkovou šťávou a podávejte posypané strouhaným čedarem, případně přelité sýrovou omáčkou nebo rajčatovou salsou.
Zdroje: Kupi