Hotdogy jsou nejen v Americe klasickým pokrmem sportovních událostí, festivalů a akcí. Obvykle se podávají s kečupem a colou. Tak proč obě ikonické přílohy nespojit v jednu? Právě to napadlo nedávno společnost Pepsi a výsledek prý rozhodně stojí za to. Přečtěte si, proč dává spojení sladké limonády a rajčatové omáčky dokonalý smysl a proč jsou sodovky dokonce ideální přísadou do marinád na maso.
S nápadem smíchání kečupu a colové limonády neboli vytvoření omáčky s příhodným názvem „Colachup“ přišel nápojový gigant Pepsi ve spolupráci s americkým kulinářským institutem (Culinary Institute of America Consulting). Chtěl touto cestou vzdát poctu tradiční americké kombinaci, párku v rohlíku a cole.
„Stvořili jsme Colachup, abychom upozornili na to, jak dobře chutná Pepsi dohromady s hotdogem – neodolatelně dobrý výtvor, který spojuje dochucovadlo s ultimátní kombinací párku v rohlíku a sodovky a přináší jedinečný chuťový zážitek,“ vysvětlila za Pepsi vedoucí inovací Jenny Danzi.
A jak taková omáčka chutná? „Koncept je velmi jednoduchý, přesto kreativní. Mix výrazné chutě a živých citrusových tónů Pepsi vyzdvihuje sladkokyselost kečupu, zároveň ideálně vyrovnává uzenou chuť párků,“ přiblížil pro média David Kamen z amerického kulinářského institutu.
Kombinace colového nápoje a rajčatového kečupu přitom není žádnou novinkou, zejména na jihu Ameriky se jedná o velmi populární spojení, které je také nezaměnitelným základem mnohých BBQ omáček. Domácích i kupovaných.
U nás je jejich nabídka poměrně omezená, někdy na ně narazíte v internetových obchodech s grilovacími potřebami nebo s dováženými delikatesami (např. BBQ grilovací omáčka Classic Cola s cenou od 169 Kč / 250 ml). V zahraničí je jich na trhu více, seženete třeba colový kečup („Cola Ketchup“) od značek Tesco Fire Pit či Morrisons, případně Jack Daniel’s Barbecue Sauce Smokey Cola.
Colové nápoje se velmi často přidávají také do marinád na maso, zejména na kuřecí křidélka, žebírka nebo hovězí steaky. Chuťově fungují podobně jako třeba med a výslednému pokrmu zajistí příjemně nasládlou chuť (která v nálevech dobře funguje ve spojení s BBQ, chilli, česnekem, sójovou omáčkou, citronovou šťávou nebo třeba zázvorem) a dokonale křupavou krustu. Nicméně mají ještě jednu úžasnou vlastnost. Díky obsahu kyseliny fosforečné a citronové maso krásně zkřehne a po opečení zůstane měkké a šťavnaté.
Pečená stehna v medovo-zázvorové marinádě jsou vynikající, mírně pikantní dobrota, která rozhodně stojí za vyzkoušení. V létě navíc kuřecí stehna můžete připravit na zahradním grilu a vykouzlit tak úžasně křupavou dobrotu. Servírujte nejlépe s pečenými bramborami a jarní cibulkou.
Podobně můžete k nakládání využít i jinou limonádu, citrusový Sprite. Na maso má podobně zázračný účinek. Buďto jej můžete použít jako základ pro míchání vlastní marinády, nebo v něm nechat syrové steaky marinovat jen tak. Na pár minut na lince, až na dvě hodiny v lednici. Vlivem bublinek a kyselin se od sebe vlákna masa mírně oddělí a zajistí jeho křehkost, Sprite sám o sobě navíc dodá zajímavou chuť.
Zdroj: Foodandwine.com, Addapinch.com, Fresh.iprima.cz