Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nenechte se oklamat! Prodejci vydávají levná perlivá vína za Prosecca a rýžují na nich peníze

Kateryna Mostova / Shutterstock.com

Toužíte si v horkých letních dnech vychutnat osvěžující doušek Prosecca nebo Frizzante? Dokážete však tyto dva nápoje od sebe bezpečně rozlišit, ať už v restauraci nebo u stánku? Mnoho lidí si totiž stále plete nejen samotné nápoje, ale i způsob jejich servírování. Toho pak někteří nepoctiví prodejci rádi zneužívají, jak varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nezřídka se totiž stává, že levnější perlivé víno je klamavě vydáváno za dražší Prosecco, ať už vědomě, či nevědomě. Jak ale poznat, co si ve skutečnosti kupujete, a na co si dát při nákupu pozor?

Přečtěte si také

Luxusní dýňové rizoto s česnekem a tymiánem, které zvládne připravit do půl hodiny úplně každý

Prosecco vs. Frizzante

Láká vás vývěska u baru, ve vinotéce či u letního stánku na koupališti, festivalu nebo kulturní akci na vychlazené (nebo dokonce stáčené) Prosecco? Pak zpozorněte.

Zneužití chráněného názvu tohoto vína není žádnou novinkou a prodejci každoročně zkoušejí své zákazníky oklamat. Může se totiž stát, že vám do skleničky nebo kelímku přistane obyčejnější perlivé víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Prosecco: Název je v rámci Evropské unie registrován jako tzv. chráněné označení původu (CHOP). Vyrábí se pouze z vybraných odrůd rostoucích v několika italských oblastech, a to metodou charmat, což znamená, že přeměna cukrů na oxid uhličitý probíhá v objemných tlakových nádobách a až poté se stáčí do lahví. Na trhu existují dva druhy, které lze od sebe většinou na první pohled rozeznat již podle lahve a jejího uzavření: Šumivé (Spumante), které je vysoce natlakované, a proto je opatřené hřibovou zátkou zajištěnou drátky; a perlivé (Frizzante), které je jemnější, s nižším tlakem a obvykle šroubovacím vrškem.
  • Frizzante: Pokud se nejedná přímo o Prosecco s CHOP, často se tímto názvem označují jakákoliv jemně perlivá vína, tedy třeba i česká a moravská, která byla oxidem uhličitým nasycena až dodatečně.
Kzenon / Shutterstock.com

Jak poznat v restauraci pravé Prosecco?

Je to poměrně snadné, jak vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Perlivé nebo šumivé víno označené CHOP Prosecco může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel např. v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, nikoli v zázemí dané provozovny.“

Původ vína a jeho druh si tak můžete ověřit přímo z etikety rozlévané lahve.

Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa

Není skleněná lahev? Pak zbystřete!

Naproti tomu víno, které je prodávané pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), rozlévané z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů) a s jiným než s chráněným původem, je považováno za falšované.

  • Pozor: Také nyní v létě, v případě neoznačených stáčených perlivých vín do kelímku z různých stánků, se v mnoha případech jedná o perlivá vína (Frizzante), i když nápojový lístek uvádí zdomácnělé obecné označení „prosecco“. Můžete namítat, že je vám název jedno a i u vás doma mezi jednotlivými druhy perlivých a šumivých vín nerozlišujete. Mějte ovšem na paměti, že se tímto prodejce nejen dopouští nekalého jednání, ale také vám pravděpodobně prodává nápoj dráž, než by správně měl.
Gorloff-KV / Shutterstock.com

Jaké podmínky musí Prosecco splňovat?

Hrozny pro výrobu musí pocházet výhradně z oblastí italských provincií: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. V těchto provinciích také musí probíhat výroba a následné plnění vín do nádob, konkrétně do tradičních skleněných lahví.

Výjimku představuje přímé uvádění na trh vína „Prosecco“ baleného ve skleněných demižonech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli. Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též Spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).

Zdroje: SZPI, Alkohol.cz, Kupi