Toužíte si v horkých letních dnech vychutnat osvěžující doušek Prosecca nebo Frizzante? Dokážete však tyto dva nápoje od sebe bezpečně rozlišit, ať už v restauraci nebo u stánku? Mnoho lidí si totiž stále plete nejen samotné nápoje, ale i způsob jejich servírování. Toho pak někteří nepoctiví prodejci rádi zneužívají, jak varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nezřídka se totiž stává, že levnější perlivé víno je klamavě vydáváno za dražší Prosecco, ať už vědomě, či nevědomě. Jak ale poznat, co si ve skutečnosti kupujete, a na co si dát při nákupu pozor?
Láká vás vývěska u baru, ve vinotéce či u letního stánku na koupališti, festivalu nebo kulturní akci na vychlazené (nebo dokonce stáčené) Prosecco? Pak zpozorněte.
Zneužití chráněného názvu tohoto vína není žádnou novinkou a prodejci každoročně zkoušejí své zákazníky oklamat. Může se totiž stát, že vám do skleničky nebo kelímku přistane obyčejnější perlivé víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Je to poměrně snadné, jak vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Perlivé nebo šumivé víno označené CHOP Prosecco může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel např. v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, nikoli v zázemí dané provozovny.“
Původ vína a jeho druh si tak můžete ověřit přímo z etikety rozlévané lahve.
Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.
Naproti tomu víno, které je prodávané pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), rozlévané z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů) a s jiným než s chráněným původem, je považováno za falšované.
Hrozny pro výrobu musí pocházet výhradně z oblastí italských provincií: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. V těchto provinciích také musí probíhat výroba a následné plnění vín do nádob, konkrétně do tradičních skleněných lahví.
Výjimku představuje přímé uvádění na trh vína „Prosecco“ baleného ve skleněných demižonech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli. Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též Spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).
Zdroje: SZPI, Alkohol.cz, Kupi