Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dokonale jednoduchý recept na voňavou levandulovou limonádu. Osvěží a zároveň zrelaxuje

Provoňte si léto sklenicí domácí levandulové limonády! Tento jedinečný nápoj v sobě snoubí osvěžující chuť limetky, jemnou sladkost a okouzlující vůni levandule, která k letním dnům neodmyslitelně patří. Naše levandulová limonáda je skvělou přírodní alternativou ke komerčně vyráběným nápojům. Zamilujete si harmonickou kombinaci svěží kyselosti, delikátní sladkosti a charakteristického květinového aroma levandule, které si získalo srdce tolika lidí. Ať už zvolíte čerstvé levandulové květy, třeba i odkvetlé jako v našem videu, nebo sáhnete po sušené levanduli, výsledek bude vždy fantastický. Nechte se unést kouzlem tohoto nápoje a dopřejte si dokonalé osvěžení v horkých letních dnech.

Přečtěte si také

Na pláž si vždycky sbalte dětský pudr aneb 6 tipů, jak si nevzít zpět do hotelu půl písku z pláže

Zrelaxujte se s levandulovou limonádou

Pravděpodobně jste o účincích levandule už slyšeli, ale rádi vám je připomeneme. Vůně levandule má uklidňující účinky a pomáhá zmírnit příznaky úzkosti a stresu. Také má mírné sedativní účinky, které mohou přispět k celkovému zklidnění a relaxaci organismu. Navíc může pomoci zlepšit kvalitu spánku, tak si neváhejte tuto vynikající limonádu připravit klidně navečer před spaním.

  • Tip: Věděli jste, že některé druhy levandule můžete sklízet několikrát za sezónu? První sklizeň obvykle probíhá v červnu a červenci, druhá pak na začátku podzimu.

Co budete na limonádu potřebovat

  • 7 ks čerstvých větviček květu levandule (nebo 10 g sušené levandule),levandule může být klidně i odkvetlá, na chuti to nic nezmění
  • 120 ml tekutého medu
  • sodová voda
  • led
  • citron
  • máta na ozdobu

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup

Jednoduchá příprava

  1. Asi 250 ml vroucí vody zalijte levanduli a nechte 20–30 minut louhovat ve sklenici.
  2. Pak vmíchejte med a nechte ho důkladně rozpustit.
  3. Pokud používáte sušenou levanduli, sceďte, pokud čerstvou a sirup spotřebujete tentýž den, můžete ji nechat ve sklenici.
  4. Sirup nařeďte sodovkou v poměru 1 : 5, přidejte led a plátky citronu a ozdobte mátou.

Sladkost sirupu jednoduše upravíte přidáním nebo naopak ubráním medu.

Zdroje: Kupi, Healthline