Máte chuť na domácí zmrzlinu v kornoutcích? Nechte se inspirovat těmito jednoduchými recepty na výrobu kornoutků z oplatek. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete recept s bílky a vanilkovou esencí, nebo variantu s vejci a rumem, zaručujeme vám chutné a křehké kornoutky, které skvěle doplní váš oblíbený zmrzlinový pohár. Pojďte objevit radost domácího pečení a připravte si vlastní oplatkové kornoutky plné lahodné zmrzliny.
Zmrzlinové kornoutky – recept
Ingredience pro 16 kusů
- 2 ks bílků
- 85 g cukru moučka
- 90 g hladké mouky
- špetka soli
- 0,5 lžičky vanilkové esence
- 30 g rozpuštěného másla
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout.
- Vidličkou smíchejte bílky s cukrem, vanilkovou esencí a solí, pouze míchejte, nešlehejte.
- Postupně vmíchejte mouku do směsi a poté přidejte rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být polotuhé.
- Rozpalte vaflovač na kornoutky. Jako náhrada se dá použít i kontaktní gril nebo palačinková pánev (vše ideálně vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem). Jakmile je přístroj dostatečně horký, na střed plotýnky vlijte asi lžíci těsta a rychle přiklopte.
- Vafle je upečená, když má zlatavou až hnědou barvu. Sundejte ji z přístroje a okamžitě ji zatočte pomocí kopyta na kornoutky, které se dá koupit v domácích potřebách. Držte jej v této poloze pár vteřin, aby si udržela tvar. TIP: Pokud nemáte doma cukrářské kopyto, stačí, když si svinete do kužele tvrdý papír nebo karton a slepíte lepidlem či secvaknete sponkovačkou.
- Poté nechte kornoutky vychladnout a ztuhnout ve vysoké sklenici.
Kornoutky můžete vytvarovat také o sklenici a stačí pak místo špičky kornout zahnout o dno tak, aby vám v podstatě vznikl tvar, který bude sklenici kopírovat. Výhodou těchto kornoutků nebo chcete-li skleniček je, že samostatně stojí a lépe se tak servírují.
Dalším tipem, jak domácí kornout na zmrzlinu vylepšit, je namočit okraje do roztopené čokolády a obalit v lentilkách, cukrářských kuličkách nebo jiných cukrovinkách.
grandbrothers / Shutterstock.com
Černé kornoutky – recept
Ingredience pro 22 kusů
- 5 ks vajec
- 5 lžic horké vody
- ½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
- 100 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíce rumu (tuzemského)
- 2 tablety černého uhlí
Zmrzlina ze slaného karamelu
Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.
Zmrzlina ze slaného karamelu
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuha.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky, horkou vodu a cukr do pěny.
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně je vmíchejte do žloutkové pěny. Přidejte také rum. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh a rozdrcené tablety černého uhlí na jemný prach.
- Pokračujte podle kroků 4–6 prvního receptu.
Zdroj: Kupi, Seznam