Podlouhlá oválná miska, na ní dvě půlky banánu obklopující kopeček čokoládové, jahodové a vanilkové zmrzliny, na tom hora polevy a šlehačky a na závěr červené koktejlové třešničky. Banana split je považovaný za jeden z nejznámějších a nejpopulárnějších zmrzlinových pohárů na světě. Víte ale, odkud pochází, jaké další suroviny v něm nesmí chybět a jak se dá ještě vylepšit? Máme pro vás snadný recept, který zaboduje i u vás doma.
Historie tohoto dezertu sahá až do počátku 20. století a jak to u mnohých slavných pokrmů bývá, o jeho původu se dohaduje hned několik míst. Nejčastěji se jeho autorství připisuje pensylvánskému lékárnickému učni Davidovi Evansovi Stricklerovi, který prý pohár s podélně rozříznutým banánem a třemi druhy zmrzliny vymyslel ve městě Latrobe, a to v roce 1907.
A ačkoliv bylo o sto let později Latrobe oficiálně certifikováno Národním sdružením maloobchodníků se zmrzlinou (NICRA) místem zrození banánového splitu, město Wilmington v Ohiu se zase domnívá, že pohár vznikl právě zde. Vymyslel ho prý Ernest Hazard v roce 1907, který chtěl sladkou lahůdkou přilákat do svého podniku mladé studenty z lokální univerzity.
Tak jako tak se obliba poháru rychle rozšířila, dříve se dokonce jako luxusní pochoutka podával ve světových hotelech a vyhlášených restauracích. Dnes jej známe spíše jako retro lahůdku. Pokud si na ni chcete zavzpomínat, postup najdete níže.
Doprostřed dostatečně velkého či podlouhlého talířku poklaďte za sebe tři kopečky zmrzliny a z obou stran k nim přiložte jednu půlku banánu. Nahoru dejte vyšlehanou smetanu (můžete ji ochutit trochou vanilkového cukru), polijte toppingem a zasypte ořechy a čerstvým ovocem. Nakonec dozdobte třešničkami, případně lístky máty.
Zdroj: Proženy.cz, NPR.org, Apetitonline.cz