Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak vybrat plavecké pomůcky pro děti? Zapomeňte na kruh nebo rukávky

Sergey Novikov / Shutterstock.com

Rtuť teploměru stoupá a letní koupačky jsou za dveřmi. Právě nyní je nejvyšší čas pořídit vašim dětem plavecké pomůcky, které zajistí to nejdůležitější –⁠ bezpečí při vodních radovánkách. Na trhu najdeme celou řadu výrobků, které se prezentují jako plavecké pomůcky. Ale chyba lávky –⁠ ne vše, co je určeno do vody, slouží k zajištění bezpečí. Pomůžeme vám zorientovat se v nabídce a vybrat ty pravé pomůcky pro vaše děti.

Přečtěte si také

Lidl prodává superlevně chytré osvětlení! Barevné LED žárovky má 3x levnější než Philips Hue

Jaké plavecké pomůcky pro děti se prodávají?

Ať už máte doma jakkoli staré dítě, určitě vás s nástupem nové letní sezony zajímá, jaké jsou možnosti bezpečnostních pomůcek na plavání. Trh se jen hemží nejrůznějšími výrobky –⁠ kruh, rukávky, plavecký pás, vesta, pěnová deska či jiné vychytávky. V nabídce může být velmi složité se vyznat. Které produkty jsou nejbezpečnější a na které si naopak musíte dát pozor?

Při výběru produktů určených k zajištění bezpečnosti ve vodě je důležité řídit se doporučeními výrobce, doporučeným věkem, hmotností dítěte a samozřejmě také osobními preferencemi. Důležité je také vědět, že plavecké pomůcky neslouží jako záchranné, jsou určeny pouze k učení plavání a při jejich používání je podstatné mít dítě vždy pod dohledem.

FamVeld / Shutterstock.com

Proč se vyhnout nafukovacímu kruhu?

Nejstarší nafukovací zařízení ze všech, v němž se na koupáku ve vodě vznáší kdejaké dítě, je kruh. Nafukovací kruh však nepatří mezi plavecké pomůcky. Sami výrobci jej označují jako hračku do vody, která není určena k samostatnému pobytu dítěte ve vodě. Do stejné kategorie se řadí i rukávky.

V kruhu totiž děti visí ve vertikální poloze a jsou pasivní, tedy nejsou nuceny vyvíjet žádnou pohybovou aktivitu, a navíc mají ruce nepřirozeně vysoko nad trupem. Stejně tak v nafukovacích rukávcích. Tím vzniká nerovnoměrné zatížení páteře, nemluvě o tom, že takto se dítě rozhodně plavat nenaučí a zvyká si na zcela nepřirozenou polohu. Ideální nejsou ani plavky s integrovanými pěnovými vložkami, protože se při plavání posouvají a omezují tak plavce v pohybu.

Jaké rukávky koupit?

Nafukovací „křidélka“, jak se rukávkům často přezdívá, jsou hned druhou nejpoužívanější pomůckou, s níž se na koupalištích můžeme setkat. Zatímco nafukovací rukávky nejsou pro začínající plavce ideální, jiná podoba této pomůcky může být velmi užitečná.

Pěnové rukávky, tedy rukávky z EVA pěny, mohou být dokonalým doplňkem plovacího pásu nebo vesty pro začínající plavce. Dítě nadnáší tak akorát, aby ruce nebyly nepřirozeně zdvižené nad hlavou, a navíc jsou velmi praktické – není třeba je nafukovat a nehrozí jejich propíchnutí a vyfouknutí.

SeventyFour / Shutterstock.com

Je „sedací“ kruh pro kojence bezpečný?

Pokud jde o pobyt kojence ve vodě, pro nejmenší děti je nejlepší, když je pouze osmělíte v mělké vodě a seznámení s bazénem necháte na později. Ideální je navštěvovat kojenecké plavání, které dítě seznámí s vodou a přispěje ke správnému psychomotorickému vývoji.

Často se však setkáváme s použitím kruhu s integrovaným sezením pro děti od šesti do 12 měsíců. Do takového kruhu by však nikdy nemělo být posazeno dítě, které samostatně nesedí. Takové dítě nemá správně napřímenou páteř a jeho orgány jsou utiskované. Tento kruh není ideální ani pro děti, které již sedět umí, navzdory prohlášením výrobce by se totiž mohl převrátit.

S čím začít?

Plavecké pomůcky musí splňovat několik zásadních předpokladů. Jedním z těch nejdůležitějších je neomezovat dítě v pohybu. Mezi nejběžnější pomůcky patří plavecký pás, s nímž se většina rodičů setká na kurzech plavání. Je vyrobený z nezávadné EVA pěny a sestává z několika pěnových dílků navlečených na nastavitelném popruhu. Dítě má pás kolem pasu, pěnové dílky na zádech, a je tak nadlehčováno ve svislé poloze, která jej nutí pohybovat rukama i nohama.

Počet dílků se dá libovolně upravovat podle věku a váhy dítěte, takže je vhodný i pro ty nejmenší začínající plavce. Nejlepší je začít s plným počtem dílků a s postupující zkušeností plavce je možné dílky odebírat. Dle dovedností dítěte lze pás ještě doplnit pěnovými rukávky, které pomohou udržovat svislou polohu.

BENEJAM / Shutterstock.com

Která plavecká pomůcka je nejlepší?

Vše, co od plavecké pomůcky očekáváte, v sobě kombinuje plovací vesta, která se zapíná mezi nohama. Nejenže dítě rovnoměrně nadnáší, ale navíc jej chrání i před chladnější vodou. Bývají vyrobené z měkkého a pružného neoprenu o síle alespoň tři milimetry nebo jsou potažené nylonem s ochranným faktorem SPF 50+.

Vesty mají často rozepínání vpředu pro snazší oblékání a nevadí jim ani chlorovaná nebo slaná voda, takže se je nemusíte bát vzít ani k moři. Při koupi si dejte pozor, aby vesta splňovala evropskou normu 13138-1 a měla CE certifikát.

Jak správně používat plaveckou desku?

Jednou z pomůcek, které drží tělo ve správné pozici, je plavecká deska. Jde o desku ergonomického tvaru vyrobenou z EVA pěny, která má v dětské verzi otvory pro prsty. Jakmile na ni dítě ulehne, palci ji uchopí shora, deska jej nadnáší ve vodorovné pozici a brada je ve vodě.

Plaveckou desku je ideální doplnit o plavecký pás nebo polyethylenové rukávky, které jsou lehké a dodržují pravidla správného držení těla. Jakmile se dítě začne řadit k pokročilejším plavcům, může je svléknout z paží a udělat z nich „volant“, který drží v rukou natažených před sebou.

Zdroje: maminka.cz, Vanda Schreierová, Vitalia.cz, Today