Horké letní dny přímo vybízejí k osvěžení v podobě lahodné zmrzliny, ať už ji vychutnáváte u vody, na výletech nebo při procházkách městskými uličkami. Pokud si ale hlídáte postavu nebo se snažíte zhubnout do plavek, možná váháte, zda si tento oblíbený pamlsek dopřát. Nemusíte se však zmrzliny zcela zříkat. Klíčem je vědět, kterým druhům se vyhnout a které si naopak můžete bez obav dopřát, pokud je vhodně začleníte do svého jídelníčku.
Z hlediska redukčního jídelníčku jsou jednou z nejméně vhodných variant kopečkové a točené zmrzliny. A to především proto, že u nich většinou nemáme možnost si ověřit složení. Pro většinu klasických cukráren a stánků není výjimkou, že jsou jejich zmrzliny plné ztužených tuků, instantních sirupů a prášků napěchovaných umělými barvivy, aromaty či sladidly a dalšími průmyslově zpracovanými surovinami.
Když už, pak je vždy lepší dát přednost jednomu kopečku než malé točené – té bývá při podobném složení většinou více a zbytečně byste do sebe dostali větší množství kalorií.
Nicméně (naštěstí) se dnes dá narazit na spoustu kaváren, bister či restaurací, které v létě připravují vlastní poctivé zmrzliny s kvalitním složením, často jako raw sorbety z ovoce bez přidaných cukrů a jiných aditiv (např. banánové, hruškové apod.), veganské zmrzliny nebo řemeslné jogurtové a tvarohové zmrzliny. Štěstí na ně můžete mít i na některých moderních koupalištích, na festivalech nebo jiných akcích.
Jejich výhodou je možnost ověřit složení a nutriční údaje na zadní straně obalu. Rozhodně jejich porovnávání nepodceňujte. U chladicích boxů sice strávíte o něco více času, při stoupnutí na váhu si ale poděkujete. Dobrou volbou mohou být různé nanuky a zmrzliny z tvarohu, nebo dokonce řeckého jogurtu či skyru. Na trhu se objevují i různé nízkotučné či dietní varianty s vyšším obsahem proteinů nebo nižším obsahem cukru.
A ačkoliv se jako vhodné mohou zdát různé vodové nanuky, kamenem úrazu bývá jejich vysoký obsah cukru či sladkých sirupů a barviv na úkor poctivé ovocné složky. Naproti tomu zmrzliny označené jako „ovocné“ musí již obsahovat minimálně 15 % ovoce, sorbety minimálně 25 % – a čím více, tím samozřejmě lépe.
Všeobecně platí, že pokud si zmrzlinu dopřejete čas od času, vůbec nic se nestane a nemusíte si hned kvůli sladkému osvěžení kazit náladu z letních radovánek a zážitků. Hlídáte-li si kvůli hubnutí přesný počet kalorií (například zápisem jídel do různých kalorických tabulek a kalkulaček), pak jen stačí vypustit ze svého denního příjmu jinou malou svačinku či kaloričtější surovinu o stejné energetické hodnotě.
Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.
Úplně nejlepší je potom příprava zmrzlin a nanuků domácích. Stačí pořídit formičky na nanuky (seženete je v nejrůznějších velikostech a tvarech), namíchat si pořádnou porci čerstvého ovoce, bylinek, nízkotučného jogurtu či tvarohu. K takovému banánovému nebo mangovému sorbetu vám dokonce postačí jen jedna surovina. Pěkně zralé ovoce rozmixujte do hladké konzistence a dejte zamrazit. Uvidíte, že si náramně (a hlavně dietně) pochutnáte.
Zdroje: autorský text Alžběty Eremiášové, kalorické tabulky