Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Starý substrát od pokojovek použijte opakovaně! „Upečte“ ho a vdechnete mu nový život

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Léto je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas přesadit pokojové a balkonové rostliny. Co ale se starým substrátem, který vám zbyl? Rozhodně ho nevyhazujte! Díky našemu návodu mu můžete vdechnout nový život a znovu ho využít. Ušetříte tak nejen své peněženky, ale také si usnadníte práci. Stačí se držet několika jednoduchých kroků a starý substrát bude opět jako nový. Případné škůdce snadno zlikvidujete a rostlinám dopřejete to nejlepší. Pusťte se do toho s námi a recyklujte substrát jako profíci!

Přečtěte si také

Recept na česnekový čaj, který skvěle funguje proti bacilům

Substrát pro pokojové rostliny

Výhodou znovupoužití substrátu pro domácí rostliny je zejména úspora peněz, ale také udržitelnost. Starou zeminu můžete namíchat s novou, případně ji „oživit“ a použít samostatně. Pamatujte pouze na to, že cca po dvou až třech letech se začíná obsah živin v substrátu vyčerpávat a jejich zásobu je nutné doplnit, stejně tak půdu sterilizovat, případně prokypřit a provzdušnit. Jak na to se dočtete v našem návodu níže.

Co se pokojových rostlin týče, doporučuje se do původního substrátu sázet podobné druhy rostlin, které mají stejné nároky na vlastnosti půdy. U balkonové plodové zeleniny můžete sadbu obměnit, někdo například doporučuje do hlíny po bylinkách zasadit rajčata a jejich starou půdu zase věnovat letničkám.

Co s použitým substrátem?

1. Zeminu vysypte z květináčů a truhlíků, rozprostřete a nahrubo přeberte od zbytků kořenů, listů a stonků a dalších větších částic. Poté prosejte přes síto, abyste se zbavili i drobnějších přebytečných částic. Takto nechte proschnout, ideálně venku na slunci.

2. Poté půdu zkontrolujte, zda v ní nežijí škůdci nebo jiný hmyz a jeho vajíčka či larvy. Pokud nějaké objevíte, a přesto budete chtít zeminu zachovat, pak ji důkladně přeberte a v zahrádkářských potřebách nebo v hobby marketech se poohlédněte po přípravcích na jejich likvidaci.

Miljan Zivkovic / Shutterstock.com

3. I na první pohled zdravou hlínu ovšem nechte preventivně sterilizovat. Někdo ji dává do černých pytlů a ty po dobu 4–⁠6 týdnů umístí na slunné místo. Mnohem rychlejší je ovšem vypečení v troubě. Zvláště máte-li menší množství zeminy na pár pokojovek. Substrát stačí vysypat na plech, ten zakrýt alobalem a dát do trouby na 30 minut při cca 80 ˚C. Podle babských rad se do zeminy také pro antiparazitické a protiplísňové účinky dává pár stroužků česneku nebo přimíchává mletá skořice.

4. Takto připravenou půdu potom můžete ještě smíchat s trochou písku (ten ocení například palmovité či středomořské rostliny) nebo provzdušnit perlitem, zeolitem či vermikulitem.

5. Nakonec navraťte svému zrenovovanému substrátu trochu života. Přidejte rašelinu, kompost (cca v poměru 1 : 3) nebo sypké organické hnojivo. Stejně tak se doporučuje s první zálivkou dopřát půdě některá z prodávaných půdních probiotik pro rostliny, která jednak zefektivní hnojení, ale také zajistí zdravé okolí pro kořeny a jejich výživu.

Recyklace substrátu i květináčů

Ošetřený substrát dejte do nových květináčů, pokud i ty doma recyklujete, postarejte se o jejich důkladné vyčištění. Ať už máte nádoby plastové, terakotové, z pálené hlíny nebo glazované keramiky, na jejich stěnách mohou ulpívat zbytky plísní, hub i zárodků různých škůdců a mikrobů, stejně tak bílé mapy od tvrdé vody. Jak se jich zbavit?

Nejlepší je sáhnout po octu, který si poradí s dezinfekcí i odvápněním. Nalijte ho 1 : 1 s horkou vodou do květináče a nechte chvíli působit, na odolné zbytky nečistot si vezměte tvrdý kartáč nebo rejžák. Nakonec nádobu omyjte v mýdlové vodě (myčku zvažte jen s ohledem na odolnost materiálu) a důkladně vydrhněte houbičkou.

Zdroj: Kupi