Slyšeli jste už o longanu neboli dračím ovoci? Tyto peckovice u nás patří k méně známým exotickým potravinám, rozhodně ale stojí za pozornost. Mají spoustu příznivých účinků pro naše zdraví a k dostání jsou v různých formách. A to dokonce i u nás. Přečtěte si, proč stojí za to longan ochutnat, kde ho koupit, jak toto ovoce konzumovat i jak moc je podobné nám známějšímu liči.
Plody longanu o velikosti hroznového vína pochází z Asie. Pod jejich tenkou žlutohnědou slupkou se ukrývá sladká, šťavnatá bílá dužina s hnědým semenem ve středu, podle něhož toto ovoce dostalo přezdívku dračí oko.
Již po staletí je ceněnou surovinou tradiční čínské medicíny i orientální kuchyně. Zajímavou chuť dodává teplým a studeným, stejně tak sladkým i slaným pokrmům. A co víc, má celou řadu příznivých účinků na náš organismus.
Kupte se slevou Mango.
Plody, které se před konzumací musí oloupat, mají osvěžující sladkokyselou chuť. Na vaničky čerstvých můžete čas od času narazit i v našich online supermarketech nebo u prodejců, kteří k nám dováží exotické ovoce ze zahraničí.
Mnohem častěji jsou ovšem dostupné v podobě kompotů, které se hodí k přípravě salátů, sladkých dezertů a pudinků, snídaňových kaší a smoothies i slaných rýžových pokrmů, nebo ve formě sušených plodů. Ty seženete v kamenných či internetových zdravých výživách a prodejnách s exotickými potravinami. Dehydratovaný longan má výraznější sladkou chuť.
Před konzumací nebo použitím ve studených i teplých pokrmech se doporučuje nechat sušené longany na chvíli nabobtnat ve studené vodě, případně se z nich dá vařit odvar na způsob čaje nebo obkladů na problematickou či podrážděnou pleť a kůži.
Plody longanu se také často přirovnávají k podobnému liči, a to jak vzhledově, nutričním složením i využitím v kuchyni. Pro nás je zásadní rozdíl v tom, že čerstvé liči je u nás běžně dostupné a na váhu ho koupíte ve většině velkých supermarketů a hypermarketů. Stejně tak je snáze k dostání i v sušené podobě (včetně lyofilizované) nebo v kompotech.
Nepatrně se liší také ve své chuti. Zatímco dužina longanu má spíše "sušší" sladkost připomínající datle, liči je více šťavnaté, s tropickou, svěží sladkostí. Oba druhy ovoce však mají podobné složení vitamínů (zejména C) a vysoký obsah antioxidantů, příznivý vliv na nervovou soustavu, trávení i kardiovaskulární systém. Pokud se vám tedy čerstvý longan sehnat nepodaří, z hlediska zdravotních benefitů i využití v kuchyni můžete klidně sáhnout po liči.