Občas se stane, že to s nákupem pečiva přeženete a zbydou vám ztvrdlé kousky a starý chléb. Co s nimi? Pokud nejsou napadeny plísní, v kuchyni je snadno využijete. Podívejte se na naše rady a tipy.
Připravit z tvrdých rohlíků a housek strouhanku napadne téměř každého, málokdo se ale nakonec přinutí to udělat. Přitom řízky má rád asi každý a kupovat strouhanku není vždy nutné.
Ideální je ještě před rozemletím staré pečivo dosušit v troubě, pak strouhanka vydrží déle. Skladujte ji v dobře uzavřené nádobě, ať se vám do ní nedostanou moli.
Starší pečivo využijete při výrobě karbanátků nebo při pečení sekané. Před přípravou namočte nakrájené rohlíky na kostky na 15 minut do mléka, jemně je vymačkejte a přimíchejte k mletému masu. Maso lze společně s pečivem i semlít. Sekaná i karbanátky budou vláčnější a kompaktnější. Doplňte vajíčkem, cibulí a česnekem, přidejte trošku majoránky, sůl a pepř. Výborná je i nádivka.
Kupte se slevou Donut.
Houskový knedlík je vynikající příloha. Rohlíky či housky nakrájejte na kostičky, důkladně usušte a dejte do uzavíratelné sklenice. Až budete dělat knedlíky, skvěle je využijete.
Ze starších rohlíků či housek udělejte žemlovku. Můžete se držet tradičního receptu s jablky a tvarohem, ale i doplnit žemlovku jinými druhy ovoce, třeba švestkami. Naše babička přidávala meruňky či broskve, které na zimu zavařovala, a žemlovka byla vynikající. Nabízí se použít také ořechy a na povrch zapéct ušlehaný sníh z bílků. Žemlovka je výborná i ze staré vánočky nebo loupáků.
Pokud nechcete dělat topinky, chlebové krutony doplní polévky i zeleninové saláty. Chléb nakrájejte na kostičky, obalte je ve směsi olivového oleje, soli a česneku, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 15 minut dozlatova. Až vychladnou, uskladněte je v uzavíratelné dóze. Můžete je připravit i ve fritovacím hrnci. Budou křupavé a velmi chutné, výborné do česnečky i hrachové polévky.
Místo chipsů si připravte chlebové lupínky. Pečivo nakrájejte na tenké plátky, promíchejte ve směsi olivového oleje, soli a koření, jako jsou pepř, česnek či paprika. Lupínky naskládejte na plech s pečicím papírem a zapečte v troubě. Výborný je i chleba namočený ve vajíčku a osmažený na pánvi.
Housky rozkrojte napůl, mírně potřete máslem a posypte strouhaným celerem. Pak zapečte v troubě. Budete překvapeni lahodnou vůní a chutí celeru. Můžete je také posypat strouhanou červenou řepou se sezamem nebo strouhaným sýrem a dát na ně plátky rajčat. Stačí 10 minut rozpéct v troubě. Housky budou křupavé.