Ranní šálek kávy je pro mnohé z nás nepostradatelným rituálem. Tento aromatický nápoj nejen probouzí naše smysly, ale díky obsahu kofeinu také nastartuje naše tělo i mysl. Káva nám dodává energii, zlepšuje koncentraci, podporuje metabolismus a dokonce zvyšuje naši schopnost učení. Nicméně, ne každému její chuť lahodí nebo prospívá. Proto je dobré znát i jiné alternativy, které dokáží podobně povzbudit. V následujícím textu vám představíme několik zajímavých náhražek, které vám pomohou začít den stejně svěže jako s oblíbenou kávou.
Káva je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí ranního rituálu. Svůj den si často neumíme představit ani bez odpoledního šálku a některým jedincům nedělá problém popíjet kávu i navečer. Ze statistik vyplývá, že ji pije až 80 % lidí na světě. Není divu, že jde o druhé nejvíce dovážené zboží na světě, hned po ropě.
V kávě obsažený kofein patří mezi psychostimulanty, které mají aktivační a povzbuzující účinky. Z toho důvodu cítíme po vypití silného espressa velký příval energie, máme dobrou náladu a lépe se soustředíme. Při pití více šálků denně lze však na kávě snadno získat silnou závislost. Dle odborných doporučení by přitom člověk neměl vypít více než 5 mg kofeinu na kilogram hmotnosti.
Pokud na sobě pozorujete zvýšenou únavu, bolesti hlavy, špatnou až depresivní náladu a zhoršenou míru koncentrace, možná je načase kofein omezit nebo nahradit jeho zdroj zdravějšími variantami. Bez obav si vychutnejte ranní šálek, ale ten odpolední nahraďte bylinkovým čajem nebo bezkofeinovou variantou.
Abyste se zcela zbavili nepříjemných symptomů, které jsou velmi podobné abstinenčním příznakům, dopřejte si dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kvalitní spánek a zvyšte příjem tekutin. Pokud stále potřebujete nabudit smysly, vyzkoušejte některou ze zdravějších kávových alternativ.
Tzv. čekanková káva je nápoj vyráběný z praženého a mletého kořene čekanky, divoké byliny, která je na našem území velmi rozšířená. Cikorka, jak se této náhražce také říká, se začala pít během světových válek z nouze.
Její chuť je kávě velmi podobná, je ale výraznější a zemitější. Lze ji pít buď samotnou, nebo ji přimíchávat do klasické kávy pro zvýraznění chuti. Čekanková káva neobsahuje kofein, je lépe stravitelná, podporuje zažívání, a navíc neobsahuje lepek.
Zelený čaj Matcha je ve světě velmi oblíbený. Prášek namletý z lístků japonského zeleného čaje je bohatý na antioxidanty a dokáže tělo dokonale nabudit. Podporuje soustředění, zlepšuje paměť a náladu.
Stejně jako mnoho dalších druhů čaje obsahuje kofein, ale díky aminokyselině L-theaninu nenásleduje po jeho vypití velký propad energie jako po vypití šálku kávy.
Sušené a mleté lístky rostliny cesmíny paraguayské z Jižní Ameriky dávají základ nápoji, který je prověřený už od starověku. Yerba Maté, kterému se někdy také říká nápoj bohů, obsahuje kofein, theobromin a theofylin, které mají povzbuzující účinky.
O tomto nápoji se často traduje, že je silný jako káva, zdravý jako čaj a chutný jako čokoláda. Jeho chuť však čokoládu příliš nepřipomíná, spíše jde o nahořklé a zemité tóny.
Nápoj vyrobený fermentací zeleného nebo černého čaje získal v posledních letech obrovskou popularitu. Za tu vděčí nejen své vynikající sladkokyselé jemně perlivé chuti, ale především svým zdravotním benefitům.
Ačkoli také obsahuje kofein, zároveň je bohatá na probiotické bakterie, které podporují správnou střevní mikroflóru, a tudíž i funkci imunitního systému. Kombuchu si můžete snadno připravit i doma, stačí si jen sehnat houbu, která se na fermentaci podílí, a dbát na čistotu a délku celého procesu.
Nápoj podobný kávě lze připravit také z kořene pampelišky. Smetánka lékařská příznivě působí na pročištění organismu, snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Navíc pomáhá proti chronické únavě a na rozdíl od kávy tělo neodvodňuje. Je bohatá na vitamíny a minerály a nejlepší je pít ji na slehnutí přímo po jídle.
Ječná káva neboli Orzo je dokonalou alternativou bezkofeinové kávy. Je vyrobená z mletého ječmene a připravuje se jako espresso. Stejně jako čekanková káva se Orzo popíjelo především během druhé světové války, kdy byla káva drahá a špatně se sháněla.
Nápoj z byliny známé už starým Inkům obsahuje množství vitaminu C, B1, B2 a minerálů vápníku, draslíku nebo zinku. Jde o přírodní afrodiziakum, které přispívá ke zvýšení libida u mužů i žen. Pravidelné pití Macy podporuje paměť, přináší nárůst energie a posílení psychické zdatnosti a koncentrace.
Prášek Maca si můžete přidat do snídaňové kaše, do smoothie nebo jej vypít jen rozmíchaný s vodou. Je možné jej pít s mlékem a dochutit cukrem jako klasickou kávu.
Ačkoli to může znít nedůvěryhodně, nabudit a kvalitně nastartovat váš organismus do dalšího dne může i obyčejná voda s citronem. Čerstvě vymačkaný citron je nejen skvělým osvěžením, ale i energetickou vzpruhou.
Citronová šťáva působí močopudně, takže pomáhá s pročištěním organismu, díky své zásaditosti vyrovnává v těle pH a podporuje zažívání, díky obsahu pektinu snižuje pocit hladu a podporuje hubnutí, působí antioxidačně, podporuje hojení a díky obsahu vitamínu C je navíc dobrá pro naši imunitu. Přidejte do vody pár lístků máty, trochu zázvoru, lžičku medu a doplňte tak i důležité vitamíny.
Chai latte dnes najdeme v nabídce téměř každé lepší kavárny a díky své kořeněné chuti bývá spojováno právě s podzimním a vánočním obdobím. Pokud jste si tento originální nápoj zamilovali, nebo jste naopak doposud nenašli odvahu jej vyzkoušet, můžete to napravit.
Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.
Nápoj vonící kořením, to je chai latte. Mléčný, sladký nápoj vyrobený ze silného černého čaje, mléka, cukru a koření je rozšířený po celém světě a právě díky obsahu koření pomáhá nabudit naše smysly.
Směs drceného hřebíčku, skořice, badyánu a kardamomu, která chai latte propůjčuje jeho charakteristickou vůni, je ideální konzumovat především v zimních měsících, kdy pomáhá doslova rozproudit krev v žilách, probudit všechny smysly a dokonale prohřát organismus.
Jedním z nejznámějších přírodních stimulantů na světě je bezpochyby zelený čaj. Ten působí jako antioxidant, má protizánětlivé účinky, posiluje koncentraci, zlepšuje schopnost učení, snižuje cholesterol a pomáhá při žaludečních potížích.
V jednom šálku je obsaženo přibližně 30 mg kofeinu, množství tříslovin, katechinů a aminokyseliny L-theanin, která podporuje účinky kofeinu, ale zároveň zmírňuje rychlý nástup a pokles jeho účinků.
Zdroje: Kupi, Healthline, Vogue