Tenké křupavé hranolky přelité krémovou cheddarovou omáčkou, posypané křupavou slaninou a pikantními papričkami jalapeños. Sbíhají se vám sliny? Pak není nic snazšího, než si hranolky jako z bistra připravit doma. Máme pro vás extra jednoduchý, bleskový recept na hranolky samotné, ale i tipy na jejich dochucení a dozdobení včetně univerzální sýrové omáčky.
Jak docílit křupavosti?
Návodů na „nejlepší“ hranolky existuje nespočet. Některé radí nakrájené brambory ještě před smažením předpéct, jiné blanšírovat nebo předsmažit.
To ovšem trvá dlouho a existuje i snazší způsob, jak docílit jejich krásně křupavého povrchu. Kromě brambor (ideálně větších, typu C) k tomu stačí jedna jediná surovina – a tou je obyčejná hladká mouka. Jak ji použít?
Batátové hranolky
Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – mezi jejich nejoblíbenější variantu patří hranolky. Připravte si je velmi jednoduše v troubě a už nebudete chtít žádné jiné.
Batátové hranolky
Bleskový recept na domácí křupavé hranolky
- Očištěné brambory (nejlépe i se slupkou) nakrájejte na stejně velké hranolky. Preferovanou tloušťku samozřejmě necháme na vás, čím tenčí ovšem budou, tím více si pokřupete.
- Máte-li na přípravu o něco více času, nakrájené brambory můžete na chvíli namočit do studené vody, zbavíte je tím části škrobu.
- Osušené je poté vhoďte do mísy a zasypte moukou. Promíchejte, dokud nebudou všechny kousky obalené.
- Mezitím si v hrnci rozehřejte olej a poté hranolky dozlatova a dokřupava usmažte.
- Tip: Mouku můžete před obalováním smíchat s kořením a připravit si hranolky ochucené. Podobně jako na americké brambory nebo smažené kuře se hodí červená paprika, najemno pomletý česnek, sušená cibule nebo hořčičné semínko.
- Místo mouky lze stejným způsobem syrové brambory obalit také v kukuřičném škrobu, případně obě suroviny namíchat.
Africa Studio / Shutterstock.com
Návyková záležitost? Přidejte slaninu a sýr!
Takto připravené hranolky jsou výborné samotné, ale i vylepšené dalšími přísadami, které z nich vykouzlí populární bohatou přílohu jako z bistra. K nejoblíbenějším patří kombinace cheddaru a slaniny, případně zelených chilli papriček jalapeños. Jak na to?
Recept: Hranolky s cheddarovou omáčkou, slaninou a jalapeños
Na cca 2 porce budete potřebovat:
- 250 ml mléka
- 200 g nastrouhaného cheddaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
- V rendlíku nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a vzniklou jíšku nechte chvíli zahřívat.
- Poté zalijte za stálého míchání metličkou mlékem a pokračujte v míchání, dokud bílá omáčka nezhoustne.
- Přidejte nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a nechte rozpustit.
- Usmažené (či upečené) hranolky přelijte sýrovou omáčkou, posypte kousky opražené slaniny a kolečky nakládaných jalapeños – ty koupíte v obchodech s delikatesami nebo chilli specialitami, ale také v mnohých supermarketech a hypermarketech, kde je nejčastěji najdete v úseku s konzervovanou a nakládanou zeleninou, případně v regálech se zahraničními surovinami pro přípravu světových kuchyní. Cenově začínají na cca 50 korunách za skleničku.
- Tip: Husté sýrové omáčky docílíte spojením bešamelu a chuťově výrazného sýru. Výborně se hodí i k domácím nachos, k těstovinám, masu či zelenině.
AS Foodstudio / Shutterstock.com
Zapečené hranolky s cibulí, slaninou a sýrem
Sýrové hranolky si ovšem velmi snadno připravíte i bez omáčky. Stačí si bokem nastrouhat cheddar a na pánvi orestovat slaninu s plátky cibule.
- Usmažené či upečené hranolky dejte do pekáče nebo zapékacích misek, promíchejte s vypečenou slaninou a cibulí, posypte sýrem.
- Dejte do trouby předehřáté na 200 ˚C zapéct na pár minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí a neopeče.
- Podle chuti podávejte přelité omáčkou dle vlastního výběru, případně majonézou a posypané nasekanou petrželkou.
Zdroj: kupi.cz