Zatímco v obchodech stále kroutíme hlavou nad vysokými cenami některých druhů zeleniny, jejichž sezóna ještě nepřišla, ředkvičky se pomalu dostávají na stránky letáků do akčních nabídek. Na jaře přichází jejich čas, kdy jsou nejkřehčí, obsahují nejvíce vitamínů a minerálů. A hlavně je seženete za nízké ceny. Přečtěte si, proč se určitě vyplatí je zařadit do jídelníčku a jak si z nich upéct třeba netradiční slaný koláč s medovou ricottou.
Na jaře mají ředkvičky sílu největší. A to nejen z hlediska chuti, ale i obsahu cenných látek. Díky vitamínu C a A jsou výborné pro nastartování imunity, vápník a vitamín K se navíc postarají o zdraví kostí a zubů i krevního oběhu.
Draslík zase pomůže k dobré náladě a větší energii během dne, stejně tak obsažená kyselina listová a hořčík, který má navíc příznivý vliv na nervovou soustavu a regeneraci svalů. V neposlední řadě najdeme v ředkvičkách plno železa, které je skvělé proti chudokrevnosti, stresu i zvýšené únavě.
Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.
Milujete brokolici na všechny způsoby? Zahřejte se krémovou brokolicovou polévkou, která je plná vitamínů a budou ji milovat i vaše děti.
Podobné složení vitamínů a minerálů (zejména C a K, draslík, hořčík a železo) najdeme také v brokolici, křenu, paprikách i špenátu a další listové zelenině, jako je rukola, kadeřávek či římský salát. Pokud tedy není ve vašem okolí právě některá ze zmíněných plodin k dostání, případně připadá-li vám drahá, můžete ji pro přísun pořádné porce zdraví nahradit čerstvými jarními ředkvičkami.
Výhodou těchto červených kuliček také je, že se s nimi dá v kuchyni čarovat na mnoho způsobů. Velmi dobře se párují s čerstvými sýry a vejci, proto jsou jako stvořené pro svěží jarní pomazánky. Výborné jsou také s masem, slaninou i ostatními jarními plody.
Navíc se dají konzumovat i teplé. Ať už je přihodíte do pekáče k masu a zelenině, usmažíte nebo na plechu upečete dokřupava, překvapí vás svou nasládlou chutí. Právě díky tepelné úpravě totiž ztrácejí svou charakteristickou štiplavost, za kterou mohou hořčičné oleje s antibakteriálními a antimykotickými účinky.
Možná vás překvapí, že právě zapečené se často i ve slaných jídlech kombinují s medem, který jejich nasládlost krásně vyzdvihne. Podobně jako v našem receptu na ředkvičkovo-ricottovou „pizzu“ níže.
Pizza Margherita je snad nejznámějším druhem této dobroty. Pochází z Neapole a suroviny na ni použité odkazují na italskou vlajku, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Připravte si tuto klasiku doma, věříme, že si na ní pochutnáte.
Cuketová pizza z listového těsta s mozzarellou a rajčaty je lehké a svěží jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Ideální tedy jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc jde o super tip, jak zpracovat cuketu, pokud se vám jí během krátké doby urodilo více.
Koláč je výborný jako lehká svačina nebo večeře. Pro ozvláštnění můžete těsto před pečením posypat také pár lístky rukoly. Pro křupavou texturu a porci zdravých tuků doporučujeme přidat i hrst ořechů, například vlašských nebo piniových.