Zdroj síly a vitality japonských samurajů. Hit asijského domácího léčitelství či neodolatelně dobré kuchyně. Slano-kyselé fermentované plody připomínající švestky neboli umeboshi se dají koupit i v našich obchodech, rozhodně ale nepatří k nejlevnějších potravinám. Nabízí se proto otázka, zda opravdu stojí za ochutnání?
Jako umeboshi se označují nasolené a fermentované peckovité plody stromu ume, které lze označit za křížence švestek a meruněk. Ty se v čerstvém stavu konzumují jen výjimečně.
Stravitelné a plné prospěšných látek jsou totiž až po usušení a naložení do mořské soli a lístků perily křovité, která patří mezi tradiční bylinky asijské kuchyně a těmto švestkám propůjčuje během fermentace jejich červenou barvu. Není proto potřeba žádných umělých barviv.
Umeboshi mají výraznou slano-kyselou chuť. Jsou výborné samotné k pojídání i jako přísada do salátů, chuťovek či asijských pokrmů. Poměrně snadno se dnes dají sehnat i u nás. Vaničky či sklenice s touto chuťově zajímavou lahůdkou koupíte ve zdravých výživách, velkoobchodech a v nejrůznějších e-shopech. Cena jednotlivých produktů se poměrně různí, záleží na výrobci, krajině původu (ty nejkvalitnější pochází přímo z Japonska) i na kvalitě, 100 g vychází obvykle na 100–200 Kč.
K dostání je i umeboshi pasta. Ta se tradičně v japonské kuchyni používala do rýžových pokrmů, využít ji ovšem můžete jako univerzální dochucovadlo pro asijská jídla, studené i teplé omáčky, dresinky, zeleninové pánve, luštěniny apod. Cenově vychází podobně jako nakládané plody.
Kupte se slevou Rýže parboiled Lagris.
Ať už v podobě sušených naložených plodů nebo rozmělněné pasty, umeboshi mají své nezastupitelné místo v čínské i japonské lidové medicíně, kde byly již od pradávna považovány za zdroj síly samurajů. Své zdraví příznivé vlastnosti získávají především v rámci procesu fermentace.
I přes svou silnou kyselost působí v našem organismu zásaditě, navíc se často hovoří o jejich antioxidačních, antibiotických i antiseptických účincích. Díky tomu se doporučuje švestičky zobat při nachlazení, zažívacích potížích i kocovině. Uvádí se, že stačí i 10 gramů denně, což odpovídá 1 až 2 plodům.
Pokud je čas od času nabídnete jako zajímavé a chuťově netradiční pohoštění, pořídíte si je pro ozvláštnění svých oblíbených receptů či pro autentickou asijskou kuchyni, případně je koupíte preventivně v době nemoci či jiných zdravotních obtíží a každý den si dáte po jednom kousku, pak vás jejich vyšší cena nezruinuje. Tato potravina rozhodně stojí za vyzkoušení a ochutnání.